• 28.04.2024

26 вересня – Всесвітній день контрацепції

Вер 26, 2022

Немає сім’ї, яка рано чи пізно не мріяла б про дитину. Адже саме в дітях вбачають краще майбутнє та продовження роду.

Вагітність – одна з найважливіших подій у житті жінки. Якщо вагітність сталася випадково, вона із радісної події перетворюється на проблему, а іноді й на трагедію. Виникає проблема вибору: переривати вагітність чи народжувати дитину. За даними світової статистики (UNESCO) щорічно у світі виникає 185 млн вагітностей, з яких 75 млн є незапланованими, і 45 млн закінчується абортом.

Наслідки абортів стосуються жінки, але відповідальність за рішення стосовно незапланованої вагітності повинні нести двоє – і чоловік, і жінка.

Контрацепція є безпечнішою, ніж аборт.

В Україні рівень абортів залишається досить високим. Однією з основних причин є те, що українські жінки часто не застосовують сучасні методи контрацепції, не звертаються до центрів та кабінетів планування сім’ї.

В 2007 році з ініціативи організацій, які займаються питаннями репродуктивного здоров’я, вперше відзначався Всесвітній день контрацепції. Цей день дав початок міжнародній компанії, яка націлена на зниження високого рівня незапланованої вагітності.

Міжнародний та вітчизняний досвід показує, що планування сім’ї через використання сучасних контрацептивів вже давно зарекомендувало себе як безпечний метод і є невичерпним резервом у збереженні здоров’я жінки.

Презерватив – це найбільш простий та дешевий метод запобігання небажаної вагітності та профілактики хвороб, які передаються статевим шляхом, в тому числі СНІД. Сьогодні в аптеці можна придбати поліуретанові презервативи для жінок.

Планування сім’ї, використання безпечних методів контрацепції, інформованість у цій галузі допоможе вам зберегти своє здоров’я та жити у щасті та злагоді.