Міжнародне свято – День вегана – вперше відзначили у 1994 році
Слово «веган» утворив Дональд Уотсон з перших трьох і останніх двох букв англійського слова «vegetarian» («вегетаріанець», «вегетаріанський»).
Веганів також називають строгими вегетаріанцями. Різниця між першими і другими полягає у тому, що вегани виключать зі свого раціону усі продукти, які містять компоненти тваринного походження (окрім м’яса і риби, у цей список входять яйця, молоко, мед тощо), а вегетаріанці не їдять лише м'ясо і рибу.
Окрім цього, вегани не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку, а ще не користуються продуктами, які тестували на тваринах.
У кожної людини, яка стала веганом, є на це своя причина, однак основною називають небажання бути причетною до вбивства тварин і жорстокого поводження з ними.
Переваги веганства:
профілактика ожиріння (рослинні продукти менш калорійні);
корисно для серцево-судинної системи (організм не отримує шкідливого для роботи серця холестерину);
вживання великої кількості овочів забезпечує організм великою кількістю клітковини, яка стимулює роботу кишечника і позитивно впливає на його мікрофлору;
овочі і фрукти виводять з організму шлаки і токсини;
сирі овочі і фрукти забезпечують організм вегана вітаміном С, групи В і антиоксидантами, які підвищують імунітет і знижують ризик виникнення ракових пухлин.
Недоліки веганства:
організм недоотримує вітамін В12, який міститься, зокрема, в молочних продуктах та яєчному жовтку (можливі наслідки – апатія, слабкість, швидка стомлюваність);
білки з рослинної їжі гірше засвоюються організмом;
можуть виникнути труднощі при заняттях фізичною роботою через брак енергії;
може виникнути дефіцит вітаміну D, якого найбільше в рибі, молочних продуктах і яйцях.
Якщо Ви вирішили стати веганом, слід обов’язково проконсультуватись з лікарем!