• 29.04.2024

1 листопада – Міжнародний день інформованості про синдром Леннокса-Гасто

Лис 1, 2022

Синдром Леннокса-Гасто – це важка форма епілепсії, яка проявляється у дитинстві, зазвичай у віці 2–8 років

Свою назву синдром отримав на честь неврологів, які першими описали цей стан – Уільяма Леннокса та Анрі Гасто.

При цьому синдромі можливі різні види судом. Як правило, відзначається затримка інтелектуального розвитку, порушення поведінки (гіперактивність, агресія, аутизм). У міру дорослішання симптоми синдрому не тільки зберігаються, але й можуть прогресувати без правильного лікування.

До причин розвитку синдрому Леннокса-Гасто відносять, зокрема, набуті травми головного мозку, аномальний розвиток головного мозку, спричинений генетичною аномалією, перенесеними під час вагітності інфекціями або травмами.

Під час нападів хворий на кілька секунд може втратити свідомість, у нього можуть виникнути різні види судом або короткочасна втрата тонусу м’язів.

У більшості людей із синдрмом  Леннокса-Гасто спостерігаються проблеми у навчанні, поведінкові порушення або виражена розумова відсталість.

Щоб упередити хворобу до зачаття та під час вагітності жінкам рекомендують проходити всі планові обстеження, щоб на ранніх етапах виявляти і лікувати внутрішньоутробну патологію, яка може спровокувати розвиток синдрому Леннокса-Гасто.