• 29.04.2024

8 листопада – День рентгенолога в Україні та Міжнародний день радіології

Лис 8, 2022

Впродовж 11 років у світі відзначають професійне свято радіодіагностів і радіотерапевтів різних напрямків

8 листопада 1895 року Вільгельм Конрад Рентген виявив існування названих його ім’ям променів. Слід відзначити, що раніше – у 1881 –  українець Іван Пулюй, доктор  Стразбурзького університету, на міжнародній електротехнічній виставці в Парижі представив трубку, яка випромінювала Х-промені. Цей винахід здобув Срібну медаль виставки. Вона могла б отримала і золоту нагороду, якби тодішні вчені розібрались, які перспективи відкриває винахід Х-променів для науки. Однак виставка була технічною, а не медичною.

Слід відзначити, що саме Іван Пулюй вперше у світовій практиці зробив «рентгенівський» знімок зламаної руки 13-річного хлопчика; знімок руки своєї доньки зі шпилькою, що лежала під долонею, а також знімок скелета мертвонародженої дитини. Ці «рентгенограми» були настільки чіткими, що дозволили виявити патологію в тілах пацієнтів.

До цього часу рентген – найбільш поширений, швидкий і доступний засіб діагностики у світі. Впродовж років радіологія зробила великий стрибок у розвитку: з’явились нові методи, апарати променевої діагностики та терапії.

Нині медична візуалізація є однією з найцікавіших та прогресивних дисциплін у сфері охорони здоров’я. Рентгенівські промені, комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ультразвукове дослідження та інші медичні технології візуалізації пов’язані з ними, відомі багатьом людям, однак точна мета і цінність цих послуг не є широко зрозумілою.

Вітаємо рентгенологів і рентгенлаборантів з професійним святом! Бажаємо чітко й точно «бачити» людей на рентгені, успіхів в особистому житті, міцного здоров’я і прихильності долі!