• 29.04.2024

Чому не можна самостійно купувати антибіотики, без призначення лікаря?

Лис 11, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я інформує

Із серпня українці отримують електронний рецепт на антибіотики.

Антибіотик – серйозний рецептурний лікарський засіб, який має призначатися виключно лікарем. Тільки лікар може визначити доцільність прийому антибіотика, підібрати ефективну діючу речовину, дозування та режим приймання препарату. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків може не лише зашкодити здоровʼю людини, але і стимулює розвиток глобальної проблеми — антибіотикорезистентності, унаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування. Це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні швидко й без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

Які лікарі будуть виписувати е-рецепти на антибіотики?

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі в лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних. Щобільше — рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації — терапевт, хірург, стоматолог та ін. Головна умова — заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

У якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Зауважте, що придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів із моменту його виписки.

Більше відповідей на запитання: http://bit.ly/3DW4ctJ