• 29.04.2024

Скринінгові тести для чоловіків

Гру 1, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Чоловіки досить рідко відвідують лікаря для профілактичних оглядів. Дослідження Американської академії сімейних лікарів показало, що майже п'ята частина чоловіків у віці 55 років і старше ніколи не проходили скринінг на рак товстої кишки і майже 30% повідомили, що відтягують візит до лікаря, до моменту, коли відчувають себе хворими або потерпають від болю.

Що таке скринінг? Це тестування на захворювання та стани, які ще не спричиняють симптомів. Проте, якщо ви вже хворієте, відвідувати лікаря можливо доведеться частіше.

Про які скринінгові тести варто знати чоловікам у віці 50 років і старше?

Аневризма черевної аорти

Рекомендується одноразовий ультразвуковий скринінг на аневризму абдомінальної аорти у чоловіків віком від 65 до 75 років, які колись курили.

Контроль артеріального тиску (АТ)

Вимірювати АТ потрібно принаймні кожні 2 роки, якщо у вас нормальний кров'яний тиск. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менш як 120 і діастолічний (нижній) тиск менш як 80 мм рт. ст. Принаймні 1 раз на рік АТ треба вимірювати, якщо він підвищений або ви маєте високий ризик серцево-судинних захворювань та інсульту (ризик цих хвороб збільшується якщо ви курите чи маєте цукровий діабет).

Сімейному лікарю рекомендовано проводити оцінку ризиків серцево-судинних захворювань за SCORE при первинному зверненні пацієнта низького та помірного ризику – 1 раз на 5 років.

Тест на холестерин

Ваш холестерин слід перевіряти кожні 5 років. Якщо маєте високий рівень холестерину, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, проблеми з нирками — вам потрібно обстежуватися частіше. Обговоріть це зі своїм лікарем.

Колоректальний скринінг

Чоловікам у віці від 50 до 75 років рекомендовано пройти обстеження на колоректальний рак. Обирайте 1 з варіантів, як це зробити:

щорічний аналіз на приховану кров у калі;

ректороманоскопія кожні п'ять років;

колоноскопія кожні 10 років. Після 75 років обговоріть необхідність продовження обстеження разом з лікарем. Якщо у вас є фактори ризику розвитку колоректального раку: виразковий коліт, особиста або сімейна історія хвороби, розростання аденоматозних поліпів в анамнезі, можливо, вам знадобиться робити колоноскопію частіше.

Скринінг цукрового діабету 2 типу

Людям віком від 40 до 70 років з надмірною вагою та ожирінням обов’язково необхідно прийти до сімейного лікаря та перевірити свій ризик розвитку ЦД 2 типу.

Пам’ятайте фактори ризику хвороби: http://bit.ly/3uaeDVR.

Пройдіть тест на визначення ризику розвитку ЦД 2 типу тут: https://diabetes.phc.org.ua/. Обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо свого результату.

Більше інформації про скринінги читайте на нашому сайті: http://bit.ly/3VjU0Th