• 28.04.2024

Як людям, які живуть з ВІЛ турбуватися про своє здоров’я

Гру 7, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Люди, які живуть з ВІЛ, можуть бути більш вразливими до різних бактерій, вірусів та інфекцій через те, що їхня імунна система більш слабка у порівнянні із імунною системою людей, які не мають ВІЛ. І турбота про власне здоров’я виходить на перший план!

Як допомогти своєму організму протистояти захворюванням?

Приймайте антиретровірусну терапію щодня у один і той самий час протягом усього життя. Це дозволяє зупинити розмноження вірусу, стримати його поширення в організмі та дати можливість імунній системі відновитися. Так ваш імунітет міцнішатиме, а ви почуватимеся краще.

Відмовтеся від шкідливих звичок. Якщо ви курите, зловживаєте алкоголем або приймаєте наркотики, зробіть вибір на користь здоров’я і попрощайтеся з цими звичками назавжди. Куріння, алкоголь та наркотичні речовини комплексно негативно впливають на організм.

Харчуйтеся збалансовано. Правильне харчування дозволяє не лише запобігати хронічним хворобам, контролювати масу тіла та підтримувати баланс мікроорганізмів кишківника, а й буквально допомагає імунній систему краще функціонувати.

Ведіть активний спосіб життя. Кожна людина по-своєму розумітиме та реалізовуватиме цей пункт, проте навіть півгодини фізичної активності на день приносять користь і покращують ваш імунітет.

Спіть достатньо і здорово. Повноцінний сон не лише покращує ваше самопочуття, позитивно впливає на психічне та фізичне здоров’я, а й дозволяє вашому організму відновитися вночі. Ще один бонус — виділення низки цитокінів, тобто молекул, завдяки яким компоненти імунної системи «спілкуються» між собою.

Піклуйтеся про психічне здоров’я. Хоча стресові ситуації, які трапляються нечасто, можуть бути відносно корисними для організму завдяки викиду гормону кортизолу, хронічний стрес є однозначно шкідливим. Це відбувається тому, що імунна система стає нечутливою до кортизолу, а отже ще більш вразливою до стресу та захворювань, які із ним пов’язані. (https://cle.clinic/2PSbUwT) Якщо ви не можете впоратися із стресом самостійно, зверніться до психолога або психотерапевта.

Вакцинуйтеся. Це єдиний гарантований і безпечний спосіб буквально «створити імунітет» до певного збудника хвороб. Зараз важливо мати вакцинацію проти грипу та COVID-19, а також надолужити пропущені ревакцинації відповідно до Національного календаря щеплень.

Звісно, неможливо постійно контролювати кожну хвилину свого життя і поводитися виключно відповідно до цих порад. Проте якщо ви налаштовані покращити своє здоров’я та захистити себе від різних вірусів та бактерій, ви уже можете зробити перший крок — зазвичай він найскладніший. Приймайте регулярно антиретровірусну терапію і будьте здорові!