• 29.03.2024

Як ветерану війни отримати медичну допомогу при травмах?

Гру 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Національна служба здоров’я України та Мінветеранів продовжують серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу. Сьогодні ми розповідаємо, як ветерану війни отримати медичну допомогу при травмах?

Ветерани війни можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу при травмах: від необхідних обстежень, до лікування та реабілітації. Медична допомога при переломах може надаватися в межах екстреної, амбулаторної або стаціонарної медичної допомоги.

Якщо в результаті травмування відчувається інтенсивний біль, є набряк, деформація частини тіла або головний біль, порушення координації – потрібно викликати в екстрену допомогу за номером 103 і описати диспетчеру симптоми та стан.

Диспетчер надасть інформацію щодо першої допомоги, яку слід надати, а також адресу найближчої лікарні, в якій є травмпункт. Якщо постраждалий у невідкладному стані та не може самостійно дістатись до лікарні, диспетчер направить машину екстреної допомоги.

Незалежно від того, потребує людина з травмою госпіталізації чи ні, швидка має доставити її у заклад, що має контракт з НСЗУ.

У такому заклад пацієнт має отримати усю необхідну медичну допомогу безоплатно. А саме:

огляд та консультацію лікаря;

безоплатну діагностику, у т. ч. рентгенологічні, ендоскопічні, ультразвукові, функціональні дослідження;

виконання лікарями вузької спеціалізації, такими як хірург чи ортопед-травматолог, лікувальних процедур або хірургічних втручань.

Лікар, після огляду та надання меддопомоги, або призначить госпіталізацію, або надасть рекомендації щодо подальшого лікування чи реабілітації.

Також лікар має одразу виписати направлення на обстеження чи консультації.

Він може створити направлення на групу послуг. Пацієнту з травмою не потрібно кожного разу йти за новим направленням, наприклад, для перев’язки.

Якщо ж людина з травмою потребує госпіталізації, то перебування у стаціонарі та харчування також мають бути безоплатні для пацієнтів.

Лікарні, які мають контракт з НСЗУ за пакетами «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах мають надавати пацієнту безоплатно:

інструментальні та лабораторні обстеження;

медичну допомогу для полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів

травматичного пошкодження;

знеболення та медикаментозну терапію;

хірургічні операції із забезпеченням анестезії;

післяопераційний моніторинг, знеболення і подальшу медикаментозну терапію;

цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;

реабілітацію в гострому періоді.

Але іноді отримана травма може бути важкою і потребувати не тільки оперативного втручання, а й дороговартісних витратних матеріалів. Таких як “протези” або накісткові металоконструкції. До тарифу на медичні послуги не включено вартість дороговартісних витратних матеріалів. Але вони забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Якщо після травми пацієнт потребуватиме тривалої реабілітації, то це також передбачено Програмою медгарантій в межах пакету “Медична реабілітація дорослих та дітей від 3-х років з ураженням опорно-рухового апарату”. Детальніше про це тут: https://cutt.ly/MM1p3Z6.

Знайти всі публікації за темою можна за хештегом #ПМГдляВетерана.