• 28.04.2024

Дія сонячних променів на організм людини

Тра 22, 2023

Попри всі негаразди сьогодення та вимушений хаос війни, ніхто не завадить нам любити сонце та грітись у його теплих променях. Сонце підіймає настрій, сонячне випромінювання підвищує рівень серотоніну - природного гормону щастя в нашому організмі. Ось чому ми схильні відчувати себе щасливішими та енергійнішими, коли світить сонце. Регулярне перебування на сонці може запобігти помірній депресії, особливо в поєднанні з фізичними вправами, навіть такими простими, як прогулянка в парку.
Вітамін D дуже необхідний протягом всього року й такий легкодоступний у літній період - він виробляється в нашому організмі під дією сонячних променів, зміцнює кістки, оптимізує засвоєння мінеральних речовин та в цілому підтримує імунну систему. Також ультрафіолетові промені в помірній кількості покращують роботу залоз внутрішньої секреції.
Окрім того, сонячне світло підтримує здоров’я кровоносної системи та сприяє підвищенню рівня гемоглобіну. Як не дивно, але сонячні промені мають також певну антибактеріальну дію, тому якщо в міру знаходитись на сонці, можна помітити, як з часом зникають дрібні ушкодження шкіри та вугри.
Але необхідно пам’ятати, що надмірне перебування на сонці сушить шкіру, призводить до її передчасного старіння, руйнує білки та інші корисні речовини. Зловживання сонцем може призвести до утворення меланоми, хвороби, відомої як рак шкіри.
Тож будьте пильними, не зловживайте ультрафіолетом та завжди використовуйте протисонцеві креми й головні убори. Багато гуляйте в сонячну погоду, обирайте для цього тінисті вулиці та парки, адже дерева наповнюють киснем легені та захищають від прямих сонячних променів.