• 29.04.2024

Профілактика грипу та ГРВІ

Гру 14, 2018

   Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня – жовтня по березень – квітень. В цей час є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

  Вірусом грипу можна заразитися від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Клінічні ознаки грипу:

-підвищення температури тіла – різке підвищення температури тіла більше 38°С без інших супроводжуючих симптомів вже може свідчити про появу грипу;

– головний біль,

– біль у м’язах, біль у горлі;

– кашель, нежить;

– закладення носа;

Особливо небезпечним грип є для таких осіб: дітей до 5 років (особливо – діти до 2 років);вагітних жінок; людей від 65 років; людей з надмірною вагою; хворих на цукровий діабет; хронічні серцево-судинні захворювання; захворювання легенів; людей з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

Професійні групи ризику становлять:  медичні працівники; вчителі й вихователі;  продавці; водії громадського транспорту; усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У разі появи перерахованих симптомів усім, а особливо представникам груп ризику, потрібно негайно обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.

 Вакцинація: найефективніший засіб захисту!

Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику!

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону (вересень – жовтень). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться лише в лікувальному закладі.

Попередити зараження грипом можливо:

– уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

– обмежити відвідання місць великого скупчення людей;

– часто провітрювати приміщення;

– часто мити руки з милом;

– не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

– прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

– якщо у людини наявні симптоми грипу, необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів;

– повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

871 Переглядів