• 29.04.2024

Інтерв’ю Надії Оперчук: «Як захиститися від холери»

Чер 22, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю ТБ «Суспільне Кропивницький» та Телерадіокомпанії «TTV», в якому розповіла про ризики холери та якої шкоди вона може завдати здоров’ю. Надія Оперчук пояснює, що холера - це особливо небезпечна, гостра діарейна інфекція, яка за відсутності своєчасно призначеного лікування може спричинити значне зневоднення організму, яке за декілька годин приводить до смерті.

Холера за короткий проміжок часу (період від декілька годин до 5 днів) може вражати велику кількість населення. Передається фекально-оральним шляхом від людини до людини. Поширюється через забруднену воду та їжу, куди потрапляє збудник холери - холерний вібріон. Заразитися можна при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Поширенню холери можуть сприяти й мухи.

Надія Оперчук пояснює, що під час війни або стихійних лих завжди підвищується ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, в тому числі холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов, але наразі на підтоплених та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд, посилено працюють мобільні бригади швидкого реагування регіональних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області нагадала основні правила гігієни та профілактики інфекційних хвороб:

  • вживати тільки доброякісну воду, бутильовану воду або воду, яка пройшла дезінфекцію (оброблена вода);
  • приймати душ, мити посуд, мити продукти, овочі та фрукти тільки доброякісною водою або обробленою водою;
  • приймати їжу, яка термічно оброблена, адже кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину;
  • частіше мити руки з милом: після вулиці, туалету, перед готуванням та вживанням їжі, якщо руки забруднились.

У разі неможливості мити руки з милом через брак води або мила, Надія Оперчук радить обробляти їх спиртовмісним антисептиком.

«Попри те, що на Кіровоградщині відносно безпечні умови щодо холери, в цей епідсезон, починаючи з 01 червня і до 01 жовтня в області буде тривати посилений епіднагляд за холерою», - наголосила Надія Оперчук.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області інформує, що останні випадки захворювання на холеру в області зареєстровані в 1994 - 1995 роках.