• 29.04.2024

Без педикульозу – до школи та садочка

Сер 31, 2023

Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують на важливості протипедикульозної профілактики.

Незважаючи на наявність в аптечній мережі різноманітних засобів боротьби з вошами, педикульоз залишається проблемою організованих дитячих колективів, особливо вона загострюється на початку навчального року.

Вошивість або педикульоз – це паразитування вошей на тілі людини. Відомо три види вошей – головна, платтяна і лобкова. Всі три види харчуються кров’ю людини. Воші, в залежності від виду, знаходяться на волосяній частині голови, тулуба, у складках одягу, де вони живуть і проходять свій життєвий цикл.

Головні воші живуть на волосяній частині голови, частіше – на потилиці, скронях, тім’ї, а також у бороді і бровах. Вони відкладають яйця (гниди) біля коріння волосся, приклеюючи гниду прозорою клейкою масою.

Особливо страждають при вошивості діти. Вони стають дратівливими, погано сплять, у них знижується інтерес до навчання. Виявити вошей у домашніх умовах зовсім нескладно.

«Підчепити» цих непроханих гостей можна під час мандрівок та переїздів, перебування у гуртожитках, орендованому житлі, готелях та перукарнях, у яких не дотримуються санітарні правила.

Пам’ятайте, обробити волосся спеціальними протипедикульозними препаратами, які продають в аптечних закладах, можна в домашніх умовах.

При цьому треба суворо дотримуватись інструкції до застосування цих препаратів!

У дітей, які відвідують дитячі колективи, волосся потрібно оглядати щодня, звертаючи увагу на скроні, тім’я і потилицю.

Довідково: у 2022 році в Кіровоградській області було виявлено педикульоз у 66-ти осіб, яз яких 37 дітей та 29 дорослих.

За 7 місяців 2023 року відмічено збільшення кількості виявлених осіб з педикульозом порівняно із  аналогічним періодом 2022 року: зареєстровано 68 випадків, з яких 38 – у дітей.