ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" спільно з Міністерство охорони здоров'я України надає поради:
Школярі повернулися до шкільного життя, де попри війну триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків звертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах.
І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи. Поради як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини:
- Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
- Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості: хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо.
- Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба.
- Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
- Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
- Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю.
- Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині.
- Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
- Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
- Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.