• 29.04.2024

Шкільний ланч-бокс із користю для здоров’я

Вер 4, 2023

ДУ "Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" спільно з Міністерство охорони здоров'я України надає поради:

Школярі повернулися до шкільного життя, де попри війну триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків звертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах.

І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи. Поради як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини:

  1. Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
  2. Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості: хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо.
  3. Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба.
  4. Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
  5. Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
  6. Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю.
  7. Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині.
  8. Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
  9. Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
  10. Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.