• 28.04.2024

Надія Оперчук: «Пріоритетне завдання сьогодення – збереження ментального здоров’я та профілактика інсультів»

Вер 7, 2023

Головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук спільно з Кіровоградською обласною військовою адміністрацією, департаментом охорони здоров’я взяла участь у презентації проєкту «Шлях повернення», що відбувся вчора, 6 вересня, в обласній універсальній бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Захід провели за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України», Кіровоградської ОВА, КП«Кіровоградський Центр-Ветеран».

Йшлося про підтримку ментального та психологічного здоров’я захисників та захисниць України, що сприяє їхній реінтеграції та поверненню з військової кар’єри до мирного життя, максимальній реалізації їхнього трудового та підприємницького потенціалу, підтримки членів їхніх сімей, сімей загиблих і безвісти зниклих за особливих обставин, їхній участі у житті громад та суспільства в цілому.

Конференцію відкрила директорка з координації органів центральної і регіональної влади Координаційного центру з психологічного здоров’я Кабінету міністрів України, радниця прем’єр-міністра Ірина Микичак.

Учасниками зустрічі були сімейні лікарі, кризові психологи, інженери-протезисти та реабілітологи.

Захід присвятили проблемі організації психологічної допомоги військовим, ветеранам та їхнім сім’ям, профілактиці ускладнень у сфері ментального здоров’я, перш за все, інсульту.

Надія Оперчук зупинилися на соціальному значенні профілактики ускладнень психічного стану осіб, які потребують спеціалізованої допомоги. Вона відмітила, що понад 100 тисяч громадян України щорічно стають жертвами гострого інсульту, серед яких третина молодші 65 років.

Повномасштабна війна, що триває в Україні, матиме наслідком помолодшання інфарктів та інсультів ще на 10-15 років. Сьогодні практично кожен громадянин потребує психологічної допомоги та психосоціальної підтримки різного ступеня інтенсивності.

Головна державна санітарна лікарка області зосередила увагу аудиторії на необхідності ретельного виконання положень Наказу МОЗ України від 15.06.2023 за № 1091 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги пацієнтам із гострим мозковим інсультом».