Державною установою “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводиться моніторинг за вмістом нітратів в овочевій продукції.
Вміст нітратів у овочевій продукції нормується згідно наказу № 368 «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».
Протягом 2018 року токсикологічною лабораторією Установи досліджено 61 пробу овочів, з яких у 2 пробах (морква та буряк) виявлено вміст нітратів вище допустимих рівнів. За 1 квартал 2019 року досліджено 39 проб овочів, з яких у 4 пробах (буряк) виявлено вміст нітратів вище допустимих рівні.
Також досліджено 26 проб овочевої продукції, що реалізувалась у торгівельній мережі у весняний період в 2018 році (огірки, редис, капуста рання, цибуля-перо, перець болгарський). Перевищень вмісту нітратів не виявлено.
З присадибних ділянок мешканців Кіровоградської області в 2018 році відібрано 25 проб овочевої продукції, з яких в 5 пробах (дині) виявлено вміст нітратів вище допустимих рівнів.
Моніторинг визначення вмісту нітратів у овочевій продукції на сьогоднішній день є актуальним, тому що дозволяє вжити заходів по попередженню харчових отруєнь.
Рослинна сільськогосподарська продукція, вміст нітратів у якій перевищує допустимий рівень не більш ніж у два рази, відноситься до умовно придатної за вмістом нітратів. Під час квашення, соління і маринування овочевої сировини відбувається значне (приблизно на 60–70%) зменшення вмісту нітратів.
У разі вживання наднормованих доз нітратів із продуктами харчування, через 4–6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покровів і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, запамороченням, болями в потиличній частині, тахікардією. Перша допомога при отруєнні нітратами – ретельне промивання шлунка, активоване вугілля, сольові проносні, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.
На сьогодні ринок переповнено різноманітними портативними приладами, які дозволяють миттєво визначити кількість нітратів, але визначити реальну кількість нітратів у овочах та фруктах можна лише у лабораторних умовах.
Якщо ви дійсно хвилюєтеся за власне здоров’я звертайтеся до відділу організації досліджень ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” ( тел.332049), які направлять на дослідження продукцію в токсикологічну лабораторію та зможуть надати вам офіційний висновок з результатами вимірювання.
ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.