• 27.04.2024

Де можна заразитися кором?

Жов 6, 2023

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Міністерством охорони здоров’я Україні надає інформацію

Кір — це одне з найзаразніших захворювань, відомих у світі. Вірус кору швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або просто розмові хворого. Цей вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Саме через високу заразність кором можна інфікуватися будь-де: у школі, у дитсадочку, на роботі, в метро, в маршрутці, у таксі (якщо перед вами в ньому їхав хворий), у магазині, спортзалі, в басейні, на дитячому майданчику.

Ліків проти кору немає. Втім, від кору існує єдиний надійний захист – вакцинація!

Для того, щоб убезпечитися від хвороби, достатньо двох доз вакцини. Їх роблять ще в дитинстві: в 1 рік та 6 років. Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, необхідно наздогнати його якнайшвидше!

Щеплення проти кору безпечні, ефективні та безоплатні для дітей до 17 років (включно). Їх можна зробити у педіатра/сімейного лікаря чи в пункті щеплення. До маломобільних дітей, до віддалених громад та в дитячі колективи можуть приїхати мобільні бригади з вакцинації.

Інформацію про пункти щеплень у вашій місцевості (адреси та графік роботи) та як викликати вакцинальну бригаду додому, у громаду або в колектив можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером: 0 800 60 20 19