• 29.04.2024

Ментальне здоров’я – універсальне право людини

Жов 10, 2023

Головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук взяла участь у форумі до Всесвітнього дня ментального здоров’я "Ментальне здоров’я – плекаємо стійкість", який відбувся 10 жовтня у центрі надання адміністративних послуг міста Кропивницького.

Захід відбувся у контексті Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської.

Серед запрошених: начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд, заступник начальника ОВА Катерина Колтунова, в.о. Кропивницького міського голови Олександр Мосін, представники органів влади, депутати місцевих рад, представники освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, молодіжної політики, соціальної сфери, міжнародних та громадських організацій, бізнесу.

Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити наповненим життям. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи про себе. Великі потрясіння, притаманні нинішньому часу, несуть не лише горе та страждання, але й відшаровують усе зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.

У випробуваннях ми плекаємо нашу стійкість. Неймовірні українці, які понад півтора року протистоять повномасштабній російській агресії, добре знають, що це таке. І весь світ бачить прояви цієї стійкості й захоплюється нею. Ми маємо цінності (найвища – це людина та її життя), діємо згідно з законами моралі, вчимося орієнтуватися у новій реальності (на жаль, ця реальність воєнна і травматична), підставляємо одне одному плече.

Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але й для всього світу ментальне здоров'я є викликом.

Ментальне здоров'я – це ще й про довіру між нами. Про уміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили заглянути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.