• 29.04.2024

У Кропивницькому провели тренінг «Холодовий ланцюг та управління вакцинами»

Жов 16, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук разом із лікарем-епідеміологом відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Крістіною Балаєвич та координаторкою відділу інфекційного контролю КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» Лілією Кротовоською провели перший одноденний тренінг «Холодовий ланцюг та управління вакцинами».

Тренінг проводився за технічною підтримкою Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України МОЗ, USAID та Unicef. Навчали медичних працівників КНП ЦПМСД №1 та № 2 м. Кропивницького Кропивницької міської ради, КНП «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини» Кропивницької міської ради», КНП «Олександрівський ЦПМСД», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Компаніївської селищної ради Кіровоградської області», КНП «ЦПМСД Гурівської сільської ради», КНП «ЦПМСД Катеринівської сільської ради Кропивницького району», КНП «ЦПМСД Аджамської сільської ради», КНП «Новгородківської селищної ради «ЦПМСД», КНП «Знам’янський міський ЦПМСД Знам’янської міської ради», КНП «Кетрисанівський ЦПМСД Кетрисанівської міської ради».

Фахівці Центру та департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОВА стали тренерами проєкту з використання холодового обладнання: розповіли фахівцям про програму імунізації в Україні, систему «холодового ланцюга», правила зберігання та транспортування вакцин, розміщення холодильного обладнання в приміщенні, розміщення вакцин у холодильному обладнанні.

Частини функцій з імунопрофілактики до Центрів контролю профілактики хвороб передали у травні, відповідну постанову ухвалив Уряд. Йдеться про функцію з доставки, зберігання, розподілу та дотримання умов холодового ланцюга під час транспортування, зберігання та використання медичних імунобіологічних препаратів для профілактичних щеплень. Це дозволить посилити контроль за всіма етапами роботи з вакциною на рівні регіонів.

Всього планується провести 7 одноденних кущових тренінгів у жовтні та листопаді 2023 року у м. Кропивницький, м. Олександрія, м. Голованівськ та м. Новоукраїнка для лікарів та середніх медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають послуги з імунізації.