• 27.04.2024

Захисту від поліомієліту потребує кожна дитина

Кві 24, 2019

      Поліомієліт – це небезпечне високо заразне захворювання, що спричиняється вірусом поліомієліту.

     Вірус передається під час контакту, через немиті руки, побутові предмети та іграшки, які забруднені калом або слиною інфікованого. Вірус також може потрапити у воду та їжу, якщо інфіковані не дотримуються правил особистої гігієни.     

    Після потрапляння в організм та розмноження у кишечнику, вірус вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. І хоча лише у 1 дитини з 200 інфікованих виникає параліч, каліцтво від поліовірусу залишається на все життя, а 5-10% паралізованих помирають внаслідок ураження дихальних м’язів.

     У 2002 році  Україна отримала від ВООЗ сертифікат як країна, вільна від поліомієліту.  Але  через низькі рівні вакцинації загроза повернення поліомієліту існує. За підсумками 2017 року Україна опинилась на другому місці в антирейтингу показників щеплення проти поліомієліту після Нігерії. В 2018 році показники вакцинації проти поліомієліту в цілому по Україні покращились, але ще не досягають необхідного рівня (не менше 95%).    

    Доки вірус поліомієліту продовжує існувати хоча б в одній точці світу, заразитись ним ризикують усі, хто не має повного курсу щеплень, незалежно від місця проживання. Інфіковані вірусом люди подорожують світом та контактують з іншими. Вірус не зважає на кордони, соціальний статус і матеріальні статки.

     Будь-яка не вакцинована дитина, або щеплена не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику, може стати жертвою вірусу та становить реальну небезпеку для інших дітей.

     Найчастіше поліомієліт вражає дітей віком до 5 років, але захворіти можуть усі невакциновані – і дорослі і діти.     

     Людство до сьогоднішнього дня не винайшло ліків від поліомієліту. Єдиним захистом від цієї страшної хвороби залишається вакцинація.

    Вакцинація проти поліомієліту Згідно Календаря профілактичних щеплень входить у перелік обов’язкових щеплень та проводиться дітям тричі: у віці 2, 4 та 6 місяців,  після цього діти отримують три планові ревакцинації: у віці 18 місяців, в 6 та 14 років. 

      Проти поліомієліту існує та застосовується два типи вакцин:

  1. Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ)– містить убиті віруси поліомієліту та забезпечує гуморальний імунітет (присутність антитіл до вірусу у крові).

      Вакцина ІПВ вводиться шляхом внутрішном’язової ін’єкції та може застосовуватись окремо, як моновакцина, або у складі комбінованих багатокомпонентних вакцин (від кількох хвороб одразу).  

     Цей вид вакцини застосовується для проведення перших двох щеплень планової вакцинації проти поліомієліту та у випадках коли є протипоказання до застосування вакцини ОПВ (для дітей з імунодефіцитами, ВІЛ-інфікованих та тих дітей, що живуть у оточенні ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД).

      Решта щеплень проводиться оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).    

  1. Оральна поліомієілтна вакцина (ОПВ), застосовується перорально: дві каплі вакцини у ротову порожнину.

     До складу цієї вакцини входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цьому виду вакцини формується місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає розповсюдженню вірусу в разі його потрапляння в організм.  Це вкрай важливо для подолання можливих спалахів поліомієліту.     

     Користуючись нагодою, а саме початком Європейського тижня імунізації який у 2019 році проходить під гаслом «Захистимося разом: #вакцини діють!», лікарі епідеміологи звертають увагу батьків щодо необхідності вакцинації дітей, у т.ч. проти поліомієліту.

     Безпечні та ефективні вакцини проти поліомієліту існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від цієї страшної хвороби. В усіх закладах охорони здоров’я області вакцини проти поліомієліту є у достатній кількості.   

     На будь-які питання стосовно вакцинації, зокрема проти поліомієліту можна отримати відповідь звернувшись до свого дільничного педіатра (сімейного лікаря), або до лікаря-епідеміолога, надіславши питання на електронну адресу kirolc.epid@ukr.net  або зателефонувавши за номером: 0522-37-32-82 (в робочі дні з 8 до 16 години).

 

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

838 Переглядів