• 29.04.2024

Фахівці встановлюють осередок спалаху гепатиту А на Вінниччині

Жов 28, 2023
Працюємо на Вінниччині: на місці спалаху гепатиту А, щоб вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування та поширення. Залучені всі служби фахівців Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центр громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту. Подальші кроки опрацьовуватимемо спільно з місцевою владою, МВС та ДСНС.
🧬 Головне зараз - встановити осередок спалаху і причини, щоб якомога швидше зупинити поширення вірусного гепатиту А серед населення. Це пріоритет для Міністерство охорони здоров'я України.
Станом на зараз:
🔴 141 людина залишається у лікарнях Вінниці та області через спалах гепатиту А.
🟢 11 дорослих та 4 дітей вже виписали.
ℹ️ З понеділка, 30 жовтня, школярі Вінницької громади навчатимуться у онлайн-форматі. Відповідне рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
👨🏼‍🔬Епідеміологічне розслідування спалаху із застосуванням лабораторних методів дослідження продовжується. Поки немає єдиної причини спалаху, але аналізуємо осередки поширення та триває робота з населенням, зокрема встановленням кола контактних осіб та оглядом мешканців, навіть в яких немає явних симптомів захворювання.
ℹ️ Комплексно вже маємо результати більше 150 проб з навколишнього середовища, фахівці перевіряють стихійні ринки та воду: централізовані та громадські джерела.
🔴 До завершення епідеміологічного розслідування вкрай необхідно дотримуватись профілактичних заходів.
🦠Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їжею. Не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не слід забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.