• 29.04.2024

П’ятиденне навчання з питань біологічних загроз

Жов 31, 2023

Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб відвідали п’ятиденний тренінг для груп швидкого реагування (ГШР) з питань біологічних загроз, що пройшов у м. Вінниця.

За їхіми словами, навчання було спрямоване на посилення спроможностей і навичок мультидисциплінарних груп швидкого реагування та їхніх окремих членів для раннього виявлення та ефективного реагування на події у сфері громадського здоров’я, незалежно від їх походження чи джерела, які завдають або можуть завдати значної шкоди людям.

Під час навчань розглянули кілька блоків, починаючи від безпеки і гігієни праці й аж до10 кроків управління випадками застосування біологічної зброї.

Зокрема, тренери поставили перед учасникам тренінгу симуляційне завданняу щодо розслідування спалаху, викликаного невідомим збудником або отруєнням. Провели роботу в командах. У ході розслідування на основі зібраних даних здійснили описовий епідеміологічний аналіз та склали звіт.

Програма підвищення кваліфікації для груп швидкого реагування з питань біологічних загроз надала необхідні знання та навички, які дозволять:

  • застосовувати заходи з профілактики інфекцій та інфекційного контролю на основі оцінювання ризиків у всіх ситуаціях;
  • здійснювати безпечний забір зразків у пацієнтів із підозрюваними випадками захворювання та організовувати їх пакування і транспортування до референс-лабораторії;
  • запобігати професійним ризикам для здоров’я та загрозам безпеці й управляти ними під час роботи на місцях;
  • дотримуватися норм етики під час реагування на події у сфері громадського здоров’я;
  • ефективно інформувати про ризики, використовуючи різні повідомлення та канали відповідно до аудиторії та ситуації;
  • залучати громади з повагою до їхньої культури, до заходів із реагування, використовуючи підходи та інструменти, адаптовані до різних фаз події у сфері громадського здоров’я.