• 29.04.2024

Вусопад у листопаді, який привертає увагу до чоловічого здоров’я: говоримо про рак простати

Лис 2, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров’я Україні інформують:

Протягом листопада у світі триває щорічна акція Movember або ж “Вусопад”, коли чоловіки відпускають вуса та бороди, щоб привернути увагу до раку простати, яєчок та інших проблем чоловічого здоров’я. Центр громадського здоров’я долучається до ініціативи та починає цикл матеріалів про чоловіче здоров’я, де першою темою буде рак простати.

Рак простати входить у п’ятірку хвороб, які є головними причинами смертності серед чоловіків. Простата (передміхурова залоза) — це невелика залоза у формі волоського горіха, яка виробляє насінну рідину, що живить та транспортує сперматозоїди. Рак простати — злоякісне новоутворення, що розвивається з епітелію передміхурової залози.

Деякі види раку простати можуть рости повільно та обмежуватися передміхуровою залозою і потребують мінімального лікування. Проте інші види раку, більш агресивні, можуть швидко розростатися за межі залози —  в сусідні тканини.  Якщо рак простати виявити на ранній стадії, коли він ще не розрісся, то є великі шанси на успішне лікування.

Фактори ризику 

Вік. Найчастіше цей вид раку зустрічається в чоловіків, старше 50 років.

Сімейний анамнез. Якщо у близьких родичів був рак простати (батько, брат тощо) або в родині є гени, що підвищують ризик розвитку раку грудей (BRCA1, BRCA2), ризик раку простати зростає.

Ожиріння. Люди з надмірною вагою, можуть мати вищий ризик розвитку раку простати.

Расова приналежність. Представники негроїдної раси хворіють на рак простати частіше, ніж представники інших расових чи етнічних груп.

Якщо у вас є підвищений ризик розвитку раку простати, проконсультуйтеся з лікарем  щодо можливості чи необхідності проведення тесту на визначення рівня простат специфічного антигену (ПСА).

Симптоми

На ранній стадії рак простати не має симптомів. Коли ситуація погіршується, чоловік може помітити:

  • проблеми із сечовипусканням;
  • ослаблення струменя сечі;
  • кров у сечі;
  • кров у спермі;
  • біль у кістах;
  • значне схуднення;
  • імпотенцію.

Проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо необхідності та частоти профілактичних оглядів. Якщо помітили один з симптомів, терміново зверніться до лікаря.