• 29.04.2024

Профілактика раку шлунка

Лис 30, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України інформує.

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягара захворювань, у 2019 році показали, що у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 мільйонів людей та склали 17,83 % від загальної кількості смертей.

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).

Людина, яка зіштовхнулася з недугою може відчувати такі симптоми:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їжі;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печії;
  • розлад травлення;
  • нудоту;
  • біль у животі;
  • блювоту.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

В останні роки спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на рак шлунка, проте, профілактика хвороби залишається в пріоритеті.

Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:

  • зараження бактерією Helicobacter pylori;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • ожиріння;
  • людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
  • людина споживає мало фруктів та овочів;
  • тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
  • куріння;
  • поліпи шлунка.

Профілактика

  • Підтримуйте здорову вагу!
  • Споживайте більше фруктів та овочів.
  • Зменшіть кількість соленої та копченої їжі.
  • Киньте курити.

Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.