• 29.04.2024

До дня боротьби зі СНІДом, що відзначатиметься 1 грудня

Лис 28, 2023

Жінки та війна: ризики інфікування ВІЛ в Україні

Повномасштабна війна росії проти України може стати драйвером збільшення ризиків інфікування ВІЛ серед загального населення. Жінки, а особливо молоді дівчата є найбільш уразливими в надзвичайних ситуаціях, таких як війна. Відповідно до результатів моделювання розвитку епідемії ВІЛ в Україні, до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України жінки, які не входять до ключових груп, складали 22,2% у структурі нових випадків ВІЛ (серед дорослих віком старше 15 років), і на цю групу припадало 35,8% від усієї кількості людей, які живуть з ВІЛ. Можна припустити, що ризики інфікування ВІЛ серед жінок в умовах війни збільшуються, що потребує активізації роботи ВІЛ-сервісних програм із залучення цієї групи населення до профілактичних послуг та послуг тестування.

Коротка інформація про дослідження:

Загальнонаціональне опитування 1000 жінок віком від 15 до 49 років, які проживають на територіях, що контролюються Урядом України, на момент проведення дослідження. Дослідження проводилося у 24-х областях України та м. Київ; території Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської, областей, які на момент проведення опитування перебували під тимчасовою окупацією, були виключені з географії дослідження, так само як і Автономна Республіка Крим. Метод збору даних – комп’ютеризоване телефонне інтерв’ю CATI. Термін збору даних – з 31 липня по 19 серпня 2023 року. Отримані в ході дослідження дані зважено за віком, типом населеного пункту та регіоном проживання респондентки до 24.02.2022 року (за даними Державної служби статистики України станом на 01.01.2022 року).

Дослідження проведено МБФ «Альянс громадського здоров’я» у партнерстві ТОВ «ІПСОС» за технічної підтримки проєкту «Удосконалення каскаду лікування ВІЛ для ключових груп населення шляхом диференційованого виявлення нових випадків та залучення до лікування, нарощення потенціалу ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та стратегічної інформації в Україні», що впроваджується МБФ «Альянс громадського здоров’я», за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (СDC), в рамках Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Повний звіт за результатами дослідження: https://aph.org.ua/wp-content/uploads/2023/11/Zvit-ZHinki-i-vijna_UA_01.01.2023.pdf

Детальніше за посиланням: https://aph.org.ua