• 26.04.2024

3 Червня – Всесвітній день людей з деформацією стопи (WorldClubfootDay)

Чер 3, 2019

     Вроджена м’язова клишоногість – одна з найбільш поширених вроджених вад і становить 0,5-2% випадків на 1000 пологів. Трапляється вона частіше у хлопчиків і у 60% буває двобічною, а в 10% поєднується з іншими вродженими вадами: кривошиєю, дисплазією кульшових суглобів, синдактилією та ін.

     Вроджена клишоногість є поліетіологічним захворюванням. В даний час не виявлено однозначних причин клишоногості, у зв’язку з чим складно проводити профілактику даного захворювання. Діагностують  дане порушення і діагноз «вроджена клишоногість» зазвичай ставиться відразу після народження дитини вже в пологовому будинку. Також для уточнення діагнозу використовують:

УЗД – дозволяє побачити стан хрящів стопи;
КТ – режим 3D реконструкції;
Рентгенограма стоп – вивчається проекція стоп.

 

     За ступенем деформації стопи розрізняють:

Легка форма (піддається коригуванню),
Важка форма (резистентна).

     Ускладнення вродженої клишоногості

     При клишоногості з плином часу деформація стопи посилюватиметься через неправильні умови опори. Навантаження на нестійкий опуклий край стоп при ослабленні малогомілкових м’язів дуже швидко призводить до розвитку супінації. При ходьбі через це навантажується вся зовнішня сторона стопи, яка абсолютно непристосована для цього. Внаслідок цього тонка шкіра тильної сторони стоп грубіє, розвивається омозолення.

     Важкі випадки клишоногості ведуть до скручування гомілковостопного суглоба, атрофії м’язів гомілки. Ходьба дається усе важче. Через неправильну постановку стоп відбувається вторинна «Х-подібна» деформація колінного суглоба, починаються порушення в тазостегновому суглобі і м’язово-зв’язковому апараті ніг.

     Вроджена клишоногість поступово викликає порушення в усьому тулубі: зміщення на перед центру ваги викликає посилення поперекового лордозу, а також збільшує навантаження м’язів спини.

     Вроджена клишоногість – по діагностиці

     Зазвичай вже в пологовому будинку видно дане порушення і діагноз «вроджена клишоногість» ставиться відразу після народження дитини. Також для уточнення діагнозу використовують:

УЗД – дозволяє побачити стан хрящів стопи;
КТ – режим 3D реконструкції;
Рентгенограма стоп – вивчається проекція стоп.

     Лікування клишоногості

     У першу чергу, звичайно, необхідно своєчасно почати лікування, адже від часу його початку залежить швидкість одужання;
     Виправлення та корекція всіх складових даного дефекту;
     Регулярне відвідування і спостереження у ортопеда аж до часу остаточного формування стопи (це відбувається у віці від 12 до 14 років).

     Започатковано цей день за ініціативи Міжнародної асоціації Понсеті на честь дня народження ІгнасіоПонсеті (1914-2009), піонера техніки для корекції вродженої клишоногості без хірургічного втручання.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 164 Переглядів