• 26.04.2024

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Тра 11, 2017

З початком весняного-літнього сезону значно збільшується ризик захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

За 1 квартал 2017 року  в Кіровоградській області рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс на 24,6% в порівнянні з І кварталом 2016 року. Серед дітей до 17 років за поточний рік захворіло 73,0% дітей,  за минулий – 72,0%.

Для попередження виникнення гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  • користуватися індивідуальним посудом;

  • запобігати проникненню комах та тварин, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Потрібно дотримуватись відповідних правил, щоб зберегти своє здоров’я:

не вживати в їжу невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання – рік, озер, підземних джерел, поверхневі води. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

При туристичних мандрівках, подорожах, на пікніках для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду; перед приготуванням їжі та її споживанням.

При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.

Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою.

На відпочинок не брати продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та вироби, що потребують охолодження при зберіганні.

На відпочинку приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин; бажано зберігати продукти у спеціальних сумках-холодильниках. Не вживати  паштети, салати з майонезом, холодці. заливні, кондитерські вироби з кремом, так як в даних продуктах швидко розмножуються та накопичуються збудники кишкових хвороб.

При харчуванні у непристосованих умовах – ліс, пляж, уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском, зберігати продукти у місцях, захищених від мух та інших комах, які можуть переносити інфекцію;

При відпочинку з дітьми батьки повинні слідкувати за дотриманням особистої гігієни та правилами харчування, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження.

Захворювання на кишкові інфекції та отруєння можуть проявлятися не одразу. Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин, або на протязі 2-7 днів. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання: блювота, болі у животі, пронос, слабкість, головний біль, підвищення температури тіла, необхідно терміново звернутись до лікувального закладу. Не займатись самолікуванням, оскільки може призвести до тяжких ускладнень. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово ізолювати від колективу до надання медичної допомоги.

Заступник директора                                         Оперчук Н. І.

Лікар-епідеміолог                                             Головань А. Ю.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

 

1 415 Переглядів