• 27.04.2024

Сьогодні Міжнародний день на підтримку жертв тортур

Чер 26, 2019

     «Ні тортурам!» – сказала Україна, коли у 1997 ратифікувала Європейську Конвенцію з запобігання тортур та негуманного поводження або покарання. Тортурами прийнято називати будь-які неправомірні дії, за допомогою яких людині зумисно причиняють сильний біль, фізичне й моральне страждання для отримання від неї будь-яких відомостей або зізнань, а також для примусу до будь-яких дій.

     Наразі в Україні – близько 4738 місць несвободи, а саме – виправні та виховні колонії, тюрми та слідчі ізолятори, гауптвахти. Місця несвободи – не лише у в’язницях. Мало не половина належить до соціальної сфери та системи освіти і охорони здоров’я. Це інтернати для дітей і підлітків, дитячі будинки, де у несвободі живуть діти, протитуберкульозні та наркологічні диспансери, установи для психічно хворих людей, госпіси у яких перебувають літні люди, тощо. В них перебуває майже один мільйон осіб.

     Згідно соціальних досліджень, майже кожні 40 секунд в підрозділах поліції України відбувається акт незаконного насилля.

     За офіційною  інформацією щороку українські суди розглядають не більше 10 справ за статтею Кримінального Кодексу “тортури”.  Водночас  тільки минулого року по медичну допомогу звернулися понад 2000 людей, які скаржилися на побиття в поліції .

     За даними міжнародних правозахисних організацій, вірогідність порушення кримінального впровадження за злочини поліції складає 0,27%.

     Наразі,  у кожному обласному центрі України працює представник Управління забезпечення прав людини, який підпорядковується безпосередньо Управлінню і є незалежним від керівництва поліції області. Основним завданням відповідних працівників є здійснення моніторингу за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності. В Кіровоградській області, з кінця 2016 року, працюють поліцейські омбудсмани Марина Балашова та Микола Сульжук.

     В ізоляторі тимчасового тримання №1 м. Кропивницький четверо інспекторів із дотримання прав людини у цілодобовому режимі працюють і контролюють забезпечення законних прав затриманих, опитують затриманих осіб, а також фіксують усі можливі випадки порушень прав і свобод громадян. До кінця року заплановано впровадження посад інспекторів із дотримання прав людини у кожному ізоляторі тимчасового тримання, а також відділах та відділеннях поліції області

    Протягом 2019  року вже перевірено стан дотримання прав людини у 15 територіальних органах поліції області. В результаті  до дисциплінарної відповідальності притягнуто 111 поліцейських, з яких 4 звільнено.

     Кінцева мета запровадження усіх інституції держави припинення тортур в Україні як явища!  Поки вони є – це свідчення непрофесійності та некомпетентності тих, хто керує медичною системою та правоохоронною системою, тих, хто опікується правами людини, тих, хто несе відповідальність за організацію соціальної політики.

 

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

785 Переглядів