• 29.04.2024

Кому обов’язково потрібно вакцинуватися проти грипу?

Січ 15, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров'я України інформує:

В Україні зростає захворюваність на грип – хвороба, яка вражає верхні дихальні шляхи, легені, серцевий м’яз та кровоносні судини і може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, тромбоз, запалення спинного та головного мозку + запалення серцевого мʼяза (міокардит).
 
Найефективніший спосіб захиститись від грипу та його ускладнень – зробити щеплення. Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу, корейського або французького виробництва, можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.
 
Щеплення проти грипу рекомендовані людям, які входять до групу ризику важкого перебігу та виникнення ускладнень під час хвороби:
вагітні,
діти до 5 років,
люди старші за 60-65 років,
люди із хронічними захворюваннями,
люди, які живуть з ВІЛ,
люди, які мають онкологічні захворювання.
 
Грип починається з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми – кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі – додаються згодом.
 
На відміну від грипу, COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів.
За перших ознак захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних та колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).
Бережіть себе та своє здоров’я!