• 29.04.2024

Надія Оперчук – інтерв’ю «CBN: Центральноукраїнське бюро новин» про епідемічну ситуацію на Кіровоградщині за останній тиждень

Лют 13, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю «CBN: Центральноукраїнське бюро новин» щодо епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ.

За словами Надії Оперчук, сьогодні Кіровоградщина, як і вся Україна, перебуває в середині епідемічного сезону захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ).
За останній тиждень фіксується значне підвищення захворюваності та збільшення кількості звернень із приводу ГРВІ.
Якщо на попередньому тижні епідпоріг не був перевищений, і захворюваність складала мінус 2% до значення епідемічного порогу, то за минулий тиждень ми фіксуємо значне збільшення кількості випадків ГРВІ, у тому числі й грипу та перевищення епідемічного порогу на 21,5%.
Якщо перевищення до 25%, як у нашому випадку, така інтенсивність захворювання розцінюється як середня.
Якщо значення перевищення епідпорогу 25-75%, - це високий рівень захворюваності.
Якщо більше 75%, - це дуже високий рівень захворюваності.
Епідемія і карантин вводяться тоді, коли протягом одного тижня рівень захворюваності перевищує епідемічний поріг у півтора раза, тобто на 150%.
Сьогодні захворюваність на Кіровоградщині знаходиться на позначці +21,5%, тобто вище епідемічного порогу.
За минулий тиждень до закладів охорони здоров'я області на всіх територіях звернулося 5223 мешканці, із них 61% - це діти та підлітки віком до 17 років.
Якщо порівнювати з попереднім тижнем, то ця цифра на 1007 випадків більша, ніж на попередньому тижні, що й дає перевищення епідемічного порогу.