• 29.04.2024

Що ви можете зробити вже зараз, щоб зменшити ризик захворіти на рак?

Лют 14, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров’я України надає інформацію:

Більшість українців знає, що миття рук, дотримання дистанції та вакцинація – є базовою профілактикою ГРВІ. Але чи знали ви, що можна знизити власні шанси захворіти на рак?

Міжнародне агентство ВООЗ з вивчення раку (МАВР) підготувало рекомендації, які виконати може кожен!

Будьте фізично активними та дотримуйтесь здорового харчування. Куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі — причини третини випадків раку.

Відмовтесь від куріння та алкоголю. Алкоголь може спричинити щонайменше 7 видів раку. Куріння — причина кожної 4-ї смерті від онкозахворювань.Поради та корисні матеріали по методам відмови від куріння можна знайти тут: https://stopsmoking.org.ua/. Зробіть свій будинок та робоче місце простором, вільним від тютюнового диму.

До 25% випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини. За можливості також вакцинуйтесь самі.

Використовуйте бар’єрну контрацепцію під час усіх видів сексу, щоб уникнути інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.

Обмежуйте час перебування на сонці. Не засмагайте ані під сонцем, ані в солярії. Ультрафіолетове випромінювання викликає до 90% випадків раку шкіри та фотостаріння шкіри. Користуйтеся сонцезахисними кремами й окулярами цілий рік.

Їжте більше овочів та фруктів, цільнозернових і бобових продуктів. Уникайте обробленого м'яса; обмежуйте споживання червоного м'яса та їжі з високим

вмістом солі.

Для жінок: за можливості годуйте своє немовля грудьми. Це знижує ваш ризик розвитку раку молочної залози.

Дотримуйтеся правил техніки безпеки на виробництві й у побуті.

Регулярні самообстеження та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а отже — кращу ефективність лікування.