• 28.04.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький» щодо ситуації зі сказом

Бер 7, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Кропивницький» щодо ситуації із захворюванням на сказ.

Захворювання на сказ – це особливо небезпечне інфекційне захворювання.

«Епізоотична ситуація зі сказу у тварин, а також епідситуація зі сказу у людей в Україні щороку погіршується. На це впливає також воєнний стан – відбувається значна міграція тварин із територій, де ведуться активні бойові дії, на інші території держави», – зазначила Надія Оперчук.

За її словами, якщо до війни, у 2021 році, сказ у людей не реєстрували, то у 2022 році вже зареєстрували два випадки сказу у людей і вони закінчилися летально: по одному випадку у Житомирській та Харківській областях. Минулого року трапився один трагічний випадок сказу у людини у Вінницькій області.

Цьогоріч уже також зафіксовано один випадок сказу: помер чоловік у Харківській області.

Щодо ситуації на Кіровоградщині, то останній випадок сказу у людини фіксували ще у 2019 році у тодішньому Петрівському районі, коли чоловік помер після покусу невакцинованою домашньою собакою. Постраждалий тоді запізно звернувся за медичною допомогою.

Головна державна санітарна лікарка нагадала, що вірус сказу передається людям від заражених тварин. Це може відбуватися не лише при укусі, а навіть при ослиненні.

«Тому, якщо людина контактувала з твариною та отримала травми чи ослинення від неї, необхідно відразу ж звернутися за кваліфікованою медичною допомогою», – зауважила Надія Оперчук.

Протягом 10 хвилин після укусу чи ослинення, постраждалому необхідно промити рану водою з мильним розчином та накласти асептичну пов’язку і звернутися за антирабічною допомогою до найближчого медичного закладу: до травмопункту, травматолога чи хірурга, де фахівці навчені надавати спеціальну антирабічну допомогу.

Нині в області всі центри первинної медико-санітарної допомоги проводять щеплення проти сказу, оскільки антирабічна вакцина є в наявності.