• 29.04.2024

Надія Оперчук: епідемічна ситуація щодо захворюваності на туберкульоз у Кіровоградській області

Кві 4, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук виступила з презентацією на засіданні обласної Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

В онлайн-заході взяли участь провідні спеціалісти галузі охорони здоров’я та керівники військових районних адміністрацій.

За словами Надії Оперчук, обласний показник захворюваності на туберкульоз органів дихання становить 63,52%, що на 3,6% більше показника за минулий рік.

За 12 місяців минулого року в області спостерігалося зростання захворюваності та зареєстровано 574 випадки проти 560 у попередньому.

Обласні показники захворюваності  перевищують загальнодержавний у 1,8 раза, зауважила головна державна санітарна лікарка області.

У 2023 році рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання на другому місці в Україні після Одеської області. У 2022-ому Кіровоградщина також була на другому місці після Дніпропетровської.

«Рівень захворюваності на туберкульоз і епідситуація залишаються напруженими. І це повинно хвилювати не лише медичних працівників, а й місцеві органи влади та самоврядування, щоб спільними зусиллями всього суспільства подолати туберкульоз і вийти на національний рівень та знизити рівень захворюваності», – зазначила Надія Оперчук.

Проаналізували стан епідемічної ситуації з туберкульозу та стан проведення протиепідемічних і профілактичних заходів, у тому числі виконання плану вакцинації дітей проти туберкульозу в області за 2023 рік.

Обговорили результати впровадження заходів, спрямованих на реалізацію державної стратегії розвитку системи  протитуберкульозної медичної допомоги населенню області на 2021-2023 роки.

Водночас проаналізували тестування з ВІЛ-інфекції в закладах охорони здоров’я області в 2023 році.

Представили та затвердили план інформаційних заходів із питань профілактики раннього виявлення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.