• 29.04.2024

Чому виникають спалахи кору і як захиститися від них

Кві 5, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію:

Попри широке впровадження вакцинації у різних частинах світу й досі виникають спалахи кору. На жаль, Україна не виняток.

Спалахи кору мають певну циклічність. Вони виникають кожні 5-6 років. Останній спалах кору в Україні був у 2017–2019 роках. У цей період захворіли 115 283 людини.

Зважаючи на це, у 2024–2025 роках захворюваність на кір знову може підвищитися.

Що таке колективний імунітет, і чому він важливий?

Колективний імунітет, також відомий як «груповий» імунітет, виникає тоді, коли значна частина населення набуває імунітет до певного захворювання, в ідеалі — безпечним шляхом (завдяки вакцинації) або ж після перенесеної хвороби. Тобто якщо більшість людей у спільноті захищена від захворювання, то вірус має менше можливостей поширитися, оскільки він не може знайти нових господарів, які не мають імунітету. Колективний імунітет є важливим механізмом стримування епідемій та забезпечення громадського здоров’я.

На практиці це означає, що більшість населення має бути вакцинована, щоб забезпечити захист не тільки для кожної окремої вакцинованої людини, але й для всієї спільноти. Такий підхід сприяє не лише здоров’ю окремих людей, а й громадському добробуту, адже зменшує ризик великих спалахів захворювань.

Для високого колективного імунітету потрібна вакцинація щонайменше 95% представників певних вікових груп відповідно до Календаря щеплень.

Згідно з календарем, вакциною КПК (проти кору, краснухи, паротиту) щеплять дітей 1 року (перша доза) і 6 років (друга доза). Щеплення від кору для дітей безоплатні.

Чому спалахи кору стаються кожні 5-6 років?

Епідемічні підйоми захворюваності на кір, які виникають з певною циклічністю, зумовлені кількома факторами:

Недостатній рівень колективного імунітету. Якщо 95% населення набуває імунітет до хвороби завдяки вакцинації або внаслідок попереднього захворювання, — це стримує спалахи. Проте через людей, які не отримали щеплення чи не мають натурального імунітету від попереднього захворювання, рівень групового імунітету може знижуватися. Це може сприяти поширенню хвороби та підвищенню захворюваності через кожні 5-6 років.

Оновлення популяції населення: частина новонароджених залишається незахищеною через відмову від щеплення, частина дітей, старших 6 років, може пропустити ревакцинацію через стан здоров’я, заклопотаність батьків, сімейного лікаря тощо.

Відтерміновані вакцинації у зв’язку зі станом здоров’я, абсолютними протипоказаннями, відмовою батьків від щеплення через релігійні переконання, міфи про післявакцинальну реакцію.

Також періодичні підвищення захворюваності на кір можуть бути пов’язані з такими факторами, як зміни в доступності вакцинації, міграція населення (через війну), мутації вірусу, інші інфекційні захворювання (пандемія COVID-19) тощо.

У країнах з високим рівнем вакцинації та ефективними програмами контролю за інфекціями кір виникає значно рідше. Однак у місцях із низьким рівнем вакцинації або недостатньою інфраструктурою з контролю за інфекціями кір може виникати частіше.

Які є протипоказання до вакцинації?

Чимала кількість міфів довкола протипоказань до вакцинації лякає батьків. Такі протипоказання справді є, однак їх не так багато.

Абсолютні протипоказання:

  • наявність тяжкої алергічної реакції (анафілаксії) на попередню дозу вакцини;
  • тяжкий імунодефіцит — серйозне ослаблення імунітету з певної причини.

Тимчасові протипоказання ситуативні. Наприклад, це може бути ГРВІ та висока температура чи вагітність, коли йдеться про вакцину проти кору. Згодом ситуація змінюється, і можна робити щеплення.

До тимчасових протипоказань належать:

  • гострі захворювання з гарячкою понад 38,0 °C — у такому разі вакцинуватися можна після одужання, коли немає ознак гострої хвороби (виняток становлять ті, хто одужав від кору, — після одужання має пройти не менше 4 тижнів для дозволу на вакцинацію);
  • вагітність;
  • тяжка тимчасова імуносупресія — штучне пригнічення імунної системи (наприклад, унаслідок хіміотерапії раку чи пересадки органів); після закінчення курсу лікування та відновлення показників крові до нормального рівня людина може робити щеплення від кору, паротиту, краснухи.

Не є протипоказаннями до вакцинації незначні зміни у стані здоров’я, скажімо нетравлення, сезонна алергія, нежить і застуда з температурою, меншою за 38,0 °C. Можна робити щеплення, коли ріжуться зуби чи закладений ніс у немовляти.

Чи потрібно вакцинуватися дорослим від кору?

Потрібно, якщо вони не вакциновані в дитинстві або не пам’ятають, чи їх вакцинували. Нещеплені дорослі важко хворіють на кір із численними ускладненнями.

Для вакцинації дорослих потрібно купити в аптеці вакцину від кору, паротиту і краснухи та зробити щеплення у свого сімейного лікаря. Дорослим потрібна принаймні одна доза, а краще дві з інтервалом в один місяць.

Якщо ваша історія вакцинації невідома, то зробіть аналіз крові на антитіла до кору. Немає специфічних антитіл — потрібне щеплення.

Дорослі можуть отримати безоплатне екстрене щеплення у разі контакту із хворим на кір.

Вакцинуйтеся та будьте здорові!