• 26.04.2024

Якість повітря та води біля свиноферми

Лип 30, 2020

Мешканці села Новий Стародуб, Петрівського району,  які проживають поруч з свинофермами по вулиці Богдана Хмельницького 89 та 91 звернулися зі скаргами на постійний нестерпний запах та вплив  на  здоров’я та довкілля.

Фахівцями  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 24.07.2020 року  провели заміри атмосферного повітря на межі домогосподарств по вул. Б.Хмельницького, 91-93, та відібрали пробу води на санітарно-хімічні дослідження зі свердловини по вул. Б.Хмельницького, 93, села Новий Стародуб.

Згідно результатів досліджень, в атмосферному повітрі виявлено перевищення гігієнічних нормативів фенолу в 1,5 рази. Пари фенолу здатні подразнювати очі та дихальні шляхи, також він є небезпечним для будь-яких тканин в організмі.

Зразок води питної також не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” за санітарно-хімічними показниками, а саме: загальна жорсткість (перевищення нормативів в 1,3 рази), каламутність (в 2,4 рази), магнію (в 1,7 разів), кальцію (в 2,5 рази), за показником лужності – в 1,1 рази. Вживання подібної води є небезпечним для здоров’я людини, може викликати різноманітні розлади у організмі, захворювання з боку травневої і ниркової систем.

Відділ організації дослідження фізичних і хімічних факторів та епідеміологічного нагляду за неінфекційними хворобами ДУ “КОЛЦ МОЗ України”

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 096 Переглядів