• 28.04.2024

Заражений кліщ укусив 14-річну дівчину!

Чер 17, 2021

16 червня 2021 року для «CBN: Новини Кіровоградщини» головним державним санітарним лікарем Кіровоградської області Надією Оперчук надавались коментарі та рекомендації щодо ситуації з укусом зараженого бореліями кліща 14-річної дівчинки з обласного центру.

 

Хочемо зазначити, що кліщі сьогодні дуже активізувалися та приносять великі клопоти людям. Коли людину кусає інфікований кліщ, борелії можуть потрапити в кров, оселитися в організмі та викликати хворобу Лайма (бореліоз).

Сидячи на кінчиках травинок, листя, гілочок на висоті близько півметра кліщі чекають поки в безпосередній близькості пройде тварина або людина, щоб миттєвою вчепитися за свого майбутнього хазяїна. Кусає він не відразу, а досить довго повзає по людині, причому тільки знизу доверху.

Кліщ присмоктується частіше де ніжна шкіра – за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках, волосистій ділянці голови, попереку.

Самки кліщів харчуються близько 6 діб, їх поверхня тіла стає брудно-сірого кольору, а вага збільшується більш, ніж у сто разів. Самці причіпляються на недовгий час для того, щоб поповнити запас поживних речовин та води в організмі.

Які ж симптоми проявляються у хвороби Лайма?

  • По перше – локальний прояв інфекції — повзуча еритема. Це кругла зона почервоніння шкіри, що згодом більшає до розміру близько 15 см в діаметрі та нагадує мішень. Вона розвивається приблизно у 80-89% заражених бореліями людей, і за 4 тижні минає без терапії антибіотиками.
  • Підвищення температури. Ранні загальні симптоми подекуди нагадують застуду, тому людям, що зняли з себе кліща, лікарі радять міряти температуру впродовж тижня.
  • Інші симптоми хвороби Лайма специфічніші та неприємніші: біль в м’язах та голові, параліч лицевого нерва, біль в суглобах, запалення міокарду (міокардит), ураження клапанів серця (ендокардит). Це уже системні прояви інфекції, і вони можуть проявлятися не одразу.

Що ж необхідно робити при прояві симптомів від укусу кліща?

Враховуючи серйозні порушення в роботі органів, які несе хвороба Лайма, слід уважно поставитися до ознак і невідкладно звертатися до лікаря.

Лікування бореліозу – це прерогатива лікарів-інфекціоністів. Основу методу лікування при будь-якій стадії захворювання складає антибактеріальна терапія. Змінюються тільки дози, частота і тривалість прийому антибіотиків.

Важливо!!! Самостійно, без рекомендацій лікаря, приймати антибіотики після укусу кліща не можна. Ліки згладжують симптоматику захворювання і ускладнюють подальшу його діагностику.

Щоб точно дізнатися, чи хворі ви на бореліоз (або хворіли), медики використовують імуноферментний аналіз (ІФА) виявлення антитіл до борелії (Borrelia burgdorferi).

Після контакту з новим для організму збудником (бореліями), перші антитіла класу М з’являться днів за 10, а класу G — через 4-6 тижнів після зараження, проте максимальна їх кількість синтезується через 2-3 місяці після появи ранніх симптомів. Після успішного антимікробного лікування титр антитіл IgG протягом 2-4 місяців знижується, але циркулюватиме в крові від місяців до років.

За динамікою появи антитіл різних класів оцінюють, коли людина була інфікованою (давно чи нещодавно), чи була вона взагалі (особливо коли про кліщів пацієнти нічого не пригадують, а симптоми є. Нагадаємо, хронічна, розсіяна хвороба Лайма це важка хвороба з різними можливими симптомами). В разі своєчасного лікування на ранній стадії, ймовірність розвитку хронічної форми досить низька, до 5%.

 

 

Будьте уважні та бережіть себе!

1 089 Переглядів