• 29.04.2024

День родини в Україні

Лип 8, 2021

Український День Родини – досить молоде свято і відзначається з 2012 року (Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», підписаний 30 грудня 2011 року). Відзначення цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.

Родина – це найрідніші, найближчі люди, які допомагають усім нам у складних ситуаціях, дарують нам тепло. Родина – це безпечний і затишний рідний дім, а родинне тепло, й уроки життя – це те, що людина бере із собою в усі дорослі шляхи.

 

У медичному аспекті, від родини залежить відповідна складова здоров’я. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) визначене поняття «здоров’я», як стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб. Отже, перш за все, саме родина першочергово впливає на нервово-емоційний стан людини, яка формується під відповідним впливом оточуючих членів цього осередку суспільства.

 

В Україні показник захворюваності на розлади психіки і поведінки на 100 тис. населення – 189,1. По Кіровоградській області за чотири останніх роки (2017-2020) цей показник збільшився з 329,0 (2017) до 387,9 (2020), тобто на 18%.

 

Фахівцями у галузі громадського здоров’я доведено, що медицина допомагає лише у десятій частині впливу на стан нашого здоров’я. Решта – умови формування, проживання, існування у родині, вплив навколишнього середовища, умов праці і генетичні схильності щодо хвороб, побутові звички тощо. Через те відповідна профілактика розладів психіки і поведінки повинна розпочинатися у сім’ї.

 

Цього дня (і надалі – щодня) міцніше обійміть і поцілуйте членів своєї великої або маленької сім’ї, скажіть їм теплі слова любові й поваги, поділіться з ними своїми почуттями і відчуйте їх важливість для вас.

 

Якщо ж у цей день ви далеко один від одного, то обов’язково надішліть привітання та листівки з днем сім’ї всім рідним і близьким.

 

Адже у цей день так хочеться приділити більше уваги своїм рідним і подарувати радісні емоції.

947 Переглядів