• 28.04.2024

Літні ягідні делікатеси

Лип 21, 2021

Сезон ягід сягнув свого апогею. Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» ще раз хочуть нагадати про користь ягід в літній період.

Ягоди містять вітаміни, антиоксиданти та клітковину. Ефірні олії в деяких ягодах володіють лікувальним ефектом, наприклад, антисептичним, сечогінним, відхаркувальним. Такі ягоди використовують як частину комплексного лікування хвороб. При застуді та ГРВІ заварюють чорну смородину, суницю, розводять у теплій воді малину.

Варто куштувати ягоди у міру, через те, що високий вміст вітамінів та кислот можуть спровокувати гіперавітаміноз, алергію, розлад травлення. Під дією кислоти руйнується зубна емаль, розвивається гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Після вживання ягід треба прополоскати рот водою, щоб змити кислоту із зубів.

При запальних захворюваннях шлунка та кишківника краще замінити свіжі ягоди на компоти та джеми для полегшення процесу засвоєння продукту. При цьому під час їх приготування не варто додавати забагато цукру. Через високий вміст цукру в ягодах, напої та варення з них виходять дуже калорійні. Готові морси у пакетиках з високою концентрацією цукру та консервантів можна замінити на домашні напої.

Одночасне вживання ягід та інших харчів, може викликати здуття та біль у животі. Найкраще ягоди вживати відокремлено від інших прийомів їжі та у першій половині дня.

Наприклад, ожина – близька родичка малини, морошки. У природі вони ростуть по-сусідству: на лісових галявинах, просіках, колишніх згарищах, по берегах озер і річок. Та на сьогодні багато хто вирощує її у власних садах та городах.

Ягоди ожини кислувато-солодкі темного з сизим відтінком кольору. Вона є справжнім джерелом вітамінів та мікроелементів. Плоди ожини здатні: знизити температуру та усунути запальний процес; нормалізувати артеріальний тиск; знизити нервозність та поліпшити сон; збалансувати гормональний фон та поліпшити роботу кишківника.

Лохина і чорниця – надзвичайно корисні ягоди, які мають у своєму складі багато важливих мікроелементів, що позитивно впливають на здоров’я. Вони дуже популярні і славляться своїми смаковими даними і корисними характеристиками.

Зовні ягоди дуже схожі, проте, водночас і дуже різні. Це стосується форми, кольору, а також смакових та лікувальних характеристик плодів.

Ягоди мають протизапальну, жарознижувальну, сечогінну та загальнозміцнюючу дію. Вони нормалізують обмін речовин, лікують подагру, артрит, позбавляють організм від глистів. Пектинові речовини зв’язують токсини, радіоактивні і важкі елементи і виводять їх з організму. Крім того, ягоди та листя знижують рівень цукру в крові. Відвар сухих плодів застосовують як в’яжучий засіб при гастритах, ентеритах, а відвар листя – при хворобі нирок і сечового міхура, анемії і проблем серця.

P.S. Куштуйте літні дари, та будьте здорові

980 Переглядів