З 01.09.2021р. згідно Постанови КМУ від 24 березня 2021року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» змінені норми харчування.
Зміни передбачають встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування, який буде тривати з 01.09.2021 року до 31.12.2021 року.
Нові норми мають на меті зробити харчування дітей більш збалансованим та корисним, а саме встановлено групу харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні: злакові; молочні продукти; овочі; фрукти; ягоди.
Новими нормами передбачено дієтичне харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, лактози, фенілаланіну. Також вперше врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.
Обмежено кількість споживання:
- сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена;
- цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо);
- жирів рослинного і тваринного походження;
- соків
Зменшено кількість споживання:
- хліба;
- картоплі.
Заборонено використання соусів та майонезі.
Заборонено реалізацію:
- кондитерських виробів із кремом та морозива;
- солодких хлібобулочних виробів, продуктів з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- чіпсів, сухариків, попкорну, цукерків, кави;
- газованих напоїв, непастеризованих соків та молочних продуктів;
- м’ясних та рибних продуктів промислового та кулінарного виробництва, грибів.
Питний режим для дітей:
- за потреби кожна дитина має отримувати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді;
- можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею.
Для більшої різноманітності страв розробляється чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розкладка, в яких враховано особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей, сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп.
Приготування готових страв буде здійснюватись з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).