• 27.04.2024

Нові норми харчування в закладах освіти

Лип 21, 2021

З 01.09.2021р. згідно Постанови КМУ від 24 березня 2021року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» змінені норми харчування.

 

Зміни передбачають встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування, який буде тривати з 01.09.2021 року до  31.12.2021 року.

 

 

 

Нові норми мають на меті зробити харчування дітей більш збалансованим та корисним, а саме встановлено групу харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні: злакові; молочні продукти; овочі; фрукти; ягоди.

Новими нормами передбачено дієтичне харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, лактози, фенілаланіну. Також вперше врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

 

Обмежено кількість споживання:

  • сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена;
  • цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо);
  • жирів рослинного і тваринного походження;
  • соків

 

Зменшено кількість споживання:

  • хліба;
  • картоплі.

 

Заборонено використання соусів та майонезі.

 

Заборонено реалізацію:

  • кондитерських виробів із кремом та морозива;
  • солодких хлібобулочних виробів, продуктів з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
  • чіпсів, сухариків, попкорну, цукерків, кави;
  • газованих напоїв, непастеризованих соків та молочних продуктів;
  • м’ясних та рибних продуктів промислового та кулінарного виробництва, грибів.

 

Питний режим для дітей:

  • за потреби кожна дитина має отримувати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді;
  • можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею.

 

Для більшої різноманітності страв розробляється чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розкладка, в яких враховано особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей, сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп.

 

Приготування готових страв буде здійснюватись з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

842 Переглядів