• 28.04.2024

Туляремія – інфекційна хвороба тварин і людини

Лип 23, 2021

Туляремія – одна з найбільш розповсюджених природно-вогнищевих  інфекцій в Україні.

 

Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці).

 

 

 

Шляхи передавання інфекції:

  • контактний – унаслідок контакту з хворими гризунами або їхніми виділеннями;
  • аліментарний – через уживання харчових продуктів і води, інфікованих виділеннями гризунів;
  • аерогенний (повітряно-пиловий) – під час обробки інфікованих зернових продуктів, фуражу;
  • трансмісивний – інокуляція збудника комахами (іксодові та гамазові кліщі, ґедзі, комарі, блохи).

 

Інкубаційний період триває від 1 до 30 днів (найчастіше 3–7 днів). Захворювання починається гостро: температура тіла швидко підвищується до 38–40°С, виникає озноб.

 

Симптоми туляремії:

  • збільшення лімфовузлів (пахових або шийних);
  • сильний головний біль;
  • загальна слабкість;
  • запаморочення, порушення свідомості;
  • біль у м’язах;
  • нудота;
  • блювання;
  • почервоніння обличчя та очей;
  • висип, який на 8–12-й день хвороби лущиться та може призвести до пігментації шкіри.

 

Без лікування хвороба триває довго, супроводжується лихоманкою, нагноєнням уражених лімфовузлів і розвитком ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема, артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.

 

Туляремією можна заразитися при контакті з інфікованими тваринами, з’ївши забруднену їжу, випивши забруднену воду або вдихнувши забруднений пил чи аерозоль. Туляремія не передається від людини до людини.

 

Залежно від способу інфікування туляремія може виникати у декількох формах: легенева (пневмонічна) інфекція; збільшення лімфатичних вузлів на шиї та запалення горла; напухання лімфатичних залоз із виразкою на шкіри.

 

Усі форми захворювання супроводжуються симптомами, що схожі на симптоми грипу, такими як жар, озноб, головних біль, ломота в тілі та слабкість, які зазвичай виникають через три-п’ять днів після інфікування бактеріями. У людини, хворої на пневмонію, може з’явитися біль у грудях, ускладнення дихання та дихальна недостатність.

 

Тривалість інфікування продуктів харчування залежить від температури зберігання: у молоці, вершках (8-15оС) – до 8 діб, у замороженому молоці – більше 3 місяців. У молочнокислих продуктах бактерії швидко відмирають. У висушених шкірах інфікованих щурів туляремійні бактерії при температурі 15-20оС  можуть зберігатися до 20 діб.

 

Протягом 2020 року за статистичними даними Центру громадського здоров’я зареєстровано у інфекційній захворюваності населення по Україні 3 випадки туляремії у людей: Херсонська область – 2 випадки, Сумська – 1 випадок. Лікують туляремію в умовах стаціонару.

 

Щеплення людей проти туляремії, як і в попередні роки, не проводилися, останні щеплення проводились у 2010р.

 

В порядку проведення епізоотичного моніторингу в області проводиться обстеження об’єктів довкілля в населених пунктів, що неблагополучні з туляремії. У 2020 році виконано 199 досліджень, в 3-х випадках отримано позитивні результати: по одному в Новгородківському, Олександрійському та Світловодському районах; з початку 2021 року проведено 123 дослідження, з них 4 з позитивним результатом: по 2 випадки з Кропивницького та Новоукраїнському районах.

 

З метою особистої профілактики, слід пам’ятати, що в літньо-зимовий період гризуни масово заселяють скирти соломи, тому під час виконання робіт необхідно користуватися респіраторами, рукавицями та окулярами – консервами. Не можна вживати сиру воду з відкритих водойм та купатися у невпорядкованих водоймах. Продукти харчування необхідно ретельно оберігати від гризунів.

2 570 Переглядів