• 28.04.2024

Тестування на ВІЛ

Жов 18, 2021

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактки хвороб МОЗ України» спільно ДУ «Центр Громадського здоров’я України» висвітлює інформацію щодо тестування на ВІЛ

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) передається через кров та інші біологічні рідини (сперма, виділення піхви, грудне молоко) під час статевого контакту і вагітності, пологів та годування груддю. Ви маєте підозру, що інфікувалися ВІЛ, і хотіли б перевіритися?

Тестування на ВІЛ — важливий аспект турботи про власне здоров’я. Його варто проводити регулярно, адже що раніше ви виявите, що маєте ВІЛ, то раніше зможете почати лікування антиретровірусною терапією та досягти невизначуваного рівня вірусного навантаження.

Тестування проводиться шляхом виявлення антитіл у крові, які виробляються в організму протягом 3-6 місяців після інфікування. Це можна зробити за допомогою швидких тестів у сімейного лікаря, в мобільній амбулаторії або ІФА-тестів у лабораторії.

Також зараз існує інноваційний спосіб тестування на ВІЛ: оральний тест. Його можна пройти не виходячи із дому! Замовити тест можна через сайт prozdorovia.in.ua. Також можна пройти онлайн-скринінг та визначити власні ризики інфікування ВІЛ за цим посиланням: https://prozdorovia.in.ua/anketa/

Особливо у час зростання захворюваності на COVID-19 тестування на ВІЛ вдома є більш безпечним та комфортним.

В Україні понад 250 000 людей живуть з ВІЛ і половина з них не знає про свій статус. Тож якщо ви не обговорюєте зі своїм партнером або партнеркою ВІЛ-статус одне одного, цю розмову варто почати якомога швидше. Це захистить вас обох у майбутньому, адже у разі позитивного тесту на ВІЛ ви зможете розпочати АРВ-терапію https://arv.phc.org.ua, а ваш партнер або партнерка – доконтактну профілактику ВІЛ https://prep.phc.org.ua.