• 27.04.2024

5 кроків до здоров’я чоловіків

Лис 28, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Основними причинами смерті серед дорослих чоловіків є хвороби серця, рак та ненавмисні травми. Хороша новина — кілька змін у вашому способі життя можуть значно знизити ризик цих поширених вбивць.

Чоловіки рідше за жінок, проходять регулярні фізичні обстеження. Дослідження Американської академії сімейних лікарів показало, що 55% опитаних чоловіків не зверталися до лікаря для обстеження протягом року, хоча 40% з них мали принаймні одне хронічне захворювання.

Що важливо робити чоловікам, щоб зберегти своє здоров’я?

Проходити регулярні скринінги та медичні огляди.

Навіть якщо ви здорові, вимірювання кров'яного тиску, визначення рівня цукру в крові, обстеження передміхурової залози необхідні для своєчасного виявлення неінфекційних захворювань.

Знизити рівень споживання або зовсім відмовитися від вживання алкоголю.

Алкоголь є психоактивною речовиною, що спричиняє залежність. За оцінкою ВООЗ в Україні споживання алкоголю є причиною 12% тягаря хвороб. За даними Державної служби статистики України поширеність психічних розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю становить 1099 випадків на 100 тис. населення. ЦГЗ дає рекомендації, як відповідальніше ставитися до споживання алкоголю http://bit.ly/3u5orjT.

Відмовитися від куріння.

Вживання тютюну підвищує ризик виникнення онкологічних, легеневих, серцево-судинних захворювань тощо. Крім цього, куріння спричиняє імпотенцію. Відмова від куріння протягом 12 тижнів відновлює функцію легенів, а протягом року – вдвічі знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань у порівнянні з курцями. Визначити ступінь залежності від куріння можна за посиланнями http://bit.ly/3XxLn9i, http://bit.ly/3OC3rL5.

Здорово та раціонально харчуватися.

Використовуйте модель збалансованого харчування «Тарілка здорового харчування» та рекомендації https://bit.ly/3U7Nrlo, щоб бути здоровими. Вживання здорової їжі запобігає виникненню цукрового діабету 2 типу і багатьох інших недуг.

Бути фізично активним

Зробіть фізичну активність частиною свого життя http://bit.ly/3OxPuOt. Це допоможе підтримувати здорову вагу, знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, інсульту, цукрового діабету, запобігти онкологічним захворюванням та депресії.

Джерела: http://bit.ly/3tZF80j