• 29.04.2024

Гайворонський політехнічний коледж з нагоди Українського тижня імунізації пише диктант на тему: «Навіщо потрібна вакцинація?»

Кві 28, 2023

📣 Рекомендований текст диктанту:

Навіщо потрібна вакцинація?
Проведення вакцинації вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних медичних заходів, що проводиться з метою недопущення поширення багатьох інфекційних захворювань, які існують на теперішній час.
Завдяки імунізації, запровадженій Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1967-1977 роках, було ліквідовано натуральну віспу. До вакцинації хвороба загрожувала більшій частині населення світу, від неї помирав кожний четвертий хворий.
Уже в наш час з успіхом були ліквідовані такі страшні інфекційні хвороби, як дифтерія та поліомієліт. Планові щеплення проти поліомієліту, правця, дифтерії та кашлюка щорічно рятують життя сотням тисяч людей по всьому світі. Мільйони людей звільнені від страждань, пов’язаних із тяжкими хворобами та інвалідністю.
У нашій країні вакцинація проводиться відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. В обов’язковому порядку проводиться імунізація проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, вірусного гепатиту Б, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції.
Окрім обов’язкових, існують ще так звані рекомендовані щеплення проти деяких інших інфекційних хвороб, які легко поширюються і можуть призвести до важких наслідків. Це щеплення від грипу, гепатиту А, вітряної віспи, ротавірусної, пневмококової, менінгококової та папіломавірусної інфекцій.
Вакцинуватися потрібно, щоб захистити себе та тих, хто навколо нас. Не всі можуть бути вакциновані, зокрема ті, хто серйозно хворий. Вони залежні від того, хто щеплений.
Слід пам’ятати: здорове суспільство залежить від свідомого ставлення кожного з нас не тільки до власного здоров’я чи здоров’я своїх близьких, а й до безпеки оточуючих. Бережіть здоров’я з молоду!