• 29.04.2024

Інформаційно–просвітницька кампанія серед батьків дітей молодшого шкільного віку

Кві 28, 2023

Вчора, 27.04.2023 р., Світлана Свєташева, помічник лікаря-епідеміолога відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», провела інформаційно–просвітницьку кампанію серед батьків дітей молодшого шкільного віку. Захід проводився у комунальному позашкільному навчальному закладі «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».
Йшлося про поліомієліт, який є гострим інфекційним захворюванням вірусної природи. Збудник інфекції уражає нервову систему та призводить до паралічу та пожиттєвої інвалідності, а майже 10% з тих, що захворіли, помирають від ураження дихальних м’язів. Вірус поліомієліту може передаватись від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів поки не призведе до зараження й паралічу тієї дитини, яка не має щеплення.
Джерелом інфекції є хворі з клінічними проявами хвороби та вірусоносії. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також повітряно-крапельним шляхом.
Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення. Захворювання у побуті можна попередити дотриманням особистої гігієни: миття рук перед вживання їжі, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісної їжі та води.

Провідним профілактичним заходом є специфічна імунопрофілактика. Введення в практику вакцин проти поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях повну ліквідацію хвороби. Планові профілактичні щеплення в нашій країні проводяться відповідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» згідно Календаря профілактичних щеплень затвердженого наказами МОЗ України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні»
У зв’язку з тим, що в жовтні 2021 року на заході нашої країни зареєстровано випадок захворювання на поліомієліт, за міжнародними медико-санітарними правилами в Україні було оголошено спалах поліомієліту. Це означає, що діти, які не щеплені за віком, мають високий ризик захворіти на цю смертельно небезпечну хворобу.
Просимо вас із розумінням поставитися до ситуації, що склалася, і своєчасно провести необхідні щеплення проти поліомієліту своїй дитині, зберігши їй здоров’я та життя.