• 29.04.2024

Лекція “Планові та рекомендовані профілактичні щеплення” в КНП «Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Дмитра Чижевського»

Кві 28, 2023

Лікар епідеміолог відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провела інформаційно-просвітницьку роботу серед студентської молоді та відвідувачів лекторію  щодо своєчасного отримання планових і рекомендованих профілактичних щеплень. Захід проводився у КНП «Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Дмитра Чижевського».

Профілактичні щеплення – це основний  надійний  спосіб захисту від інфекційних захворювань, контрольованих засобами специфічної профілактики.

Планові профілактичні щеплення в нашій країні проводяться відповідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», згідно «Календаря профілактичних щеплень» затвердженого наказами МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551 « Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» та від 11.10.2019  № 2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

При активному спілкуванні з присутніми висвітлені питання як захистити себе та своїх близьких від низки  інфекційних хвороб, зокрема від поліомієліту. Коротко повідомлено про епідемічну ситуацію, джерело збудника інфекції, механізм передачі, симптоми хвороби та специфічну імунопрофілактику як провідний профілактичний захід. Надані відповіді на питання про види наявних вакцин та їх використання у різних вікових групах. Зосереджена увага на показники виконання щеплень підлеглому контингенту нашої області та внутрішньо переміщеним особам, які прибули з інших територій. Особлива увага звернена на контингенти групи ризику. На виконання затвердженого наказом МОЗ України  «Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого поліовірусу тип 2» в нашій області, як і на всій території України, проведено мікропланування з визначення підлягаючих імунізації  інактивованою поліомієлітною вакциною дітей до 6 років. Вакцин в області достатньо. Сімейні лікарі за участю фахівців нашого закладу проводять активні комунікаційні заходи з імунопрофілактики. З учасниками зустрічі проведена інтерактивна гра для закріплення викладеного матеріалу та  надані листівки з термінами імунізації вакцинами та анатоксинами.