• 29.04.2024

Дні вимірювання артеріального тиску

Тра 31, 2023

У рамках Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією та Тижня громадського здоров'я фахівці відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» долучилися до запланованих заходів та організували проведення «вимірювання артеріального тиску».
Адже більшість людей із високим тиском можуть не мати ознак або симптомів. У той час деякі люди в разі підвищення тиску можуть мати головний біль, задишку або носові кровотечі. Але ці ознаки й симптоми не є специфічними та зазвичай не проявляються, поки тиск не досягне важкого або небезпечного для життя рівня.
Симптоми артеріальної гіпертензії:
• Підвищений тиск (верхня межа - 140 мм.рт.ст., нижня – 90 мм.рт.ст.).
• Головний біль (найчастіше - у потиличній чи тім’яній частині).
• Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення.
• Біль у ділянці серця.
• Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані).
• Відчуття задухи.

Велику роль у розвитку гіпертонії відіграє спадковість. Також до факторів ризику появи відносять стать (частіше у жінок), вік (більше 50 років) та рівень загального холестерину. Ризик зростає, якщо пацієнт веде малорухливий спосіб життя, має ожиріння, ранній початок серцево-судинних захворювань у членів родини, доклінічні прояви атеросклерозу, знижену функцію нирок, вживає надмірну кількість солі, переживає психоемоційний стрес.

Профілактика артеріальної гіпертензії проста й складна водночас. Проста, бо не вимагає чогось надзвичайного, рідкісних ліків чи дорогих процедур, але складна, адже людині, що прагне мати нормальний артеріальний тиск, треба суттєво змінити свій спосіб життя, а саме:
– кинути палити та вживати алкоголь;
– приділяти час раціональній руховій активності;
– підтримувати нормальну масу тіла;
– їсти менше солі (до 1 ч. лож. на добу);
– регулярно проходити профілактичні медичні огляди та виконувати рекомендації лікаря.
Тож слідкуйте за своїм артеріальним тиском, ведіть здоровий спосіб життя і будьте здорові!