• 29.04.2024

31 травня – Всесвітній день без тютюну

Тра 31, 2023

Всесвітня організація охорони здоров’я у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day)

Щороку приблизно 7 мільйонів людей у світі помирають від захворювань, пов’язаних з курінням. ВООЗ підрахувала, що загалом в Україні палять 15,5 мільйонів людей. Особливо гостро проблема стоїть серед підлітків. За статистикою, з них палить кожен четвертий.

Опитування показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невелику шкоду, або взагалі не робить її.

Започатковано цей день задля популяризації  здорового способу життя, користі чистого повітря, звільнення від тютюнового диму.

Якщо курці не змінюватимуть свого способу життя, то безрезультатними будуть будь-які державні програми боротьби з серцево-судинними захворюваннями та хворобами легенів. Тютюнопаління, зокрема й пасивне, удвічі збільшує ризик виникнення інфаркту міокарда, у  п’ять разів частіше спостерігаються випадки раптової смерті. Також курців супроводжує негативна тенденція  виникнення інсультів, захворювання ниркових артерій, атеросклерозу нижніх кінцівок і периферичних артерій.

Отруєння тютюном підсилює перебіг будь-якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, знижується лікувальний ефект медикаментів,  затягується процес лікування та реабілітації.

За дослідженнями  ВООЗ, люди із серцево-судинними та респіраторними захворюваннями, спричиненими, зокрема, курінням, мають високий ризик розвитку важких симптомів COVID-19. Чи ж варто говорити, якої непоправної шкоди завдає собі молодь, яка зі шкільної та студентської лави починає себе труїти.

Існує багато результативних  методів лікування від згубної звички, зокрема й нетрадиційних. Одначе, найсильнішим є затиснута в кулак воля, яка не дозволяє потягтися  за  цигаркою.  Нагородою стане досить швидке  відновлення організму, поліпшення роботи серцево-судинної та дихальної систем. Тож такий подарунок можна зробити собі вже сьогодні, в переддень літа.