• 29.04.2024

Небезпека щодо кору реальна! Вакцинуйтесь!

Чер 21, 2023

Кір – це дуже заразне вірусне захворювання, його збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

За прогнозами у 2023 році може розпочатися нова хвиля цієї інфекції, бо спалахи кору мають циклічний характер і повторюються кожних 4-5 років. Цьому також сприяє значна міграція населення під час воєнного стану.
На жаль, в Україні вже фіксуються випадки кору. Причиною є відмови батьків від вакцинації дітей проти кору, які не дають досягнути достатнього рівня охопленості щепленням. Тому завдання і держави, і всіх дорослих людей в країні — захистити себе і дітей від небезпечної інфекції.
Станом на 15 червня в області залишається понад 1 000 дітей, які не вакциновані від кору.
9 з 10 нещеплених людей, які контактують з хворим, захворіють!
Кір небезпечний серйозними ускладненнями: пневмонією, отитом, енцефалітом (запаленням мозку) тощо, а також може призвести до інвалідності та смерті. Ліків проти кору не існує, проте захворюванню можна запобігти.
Дві дози вакцини захищають від кору. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в 1 рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію. Крім того, якщо вашій дитині від 6 місяців, то за наявності епідемічних показань, можна ввести нульову дозу вакцини, яка не зараховується як перша доза вакцинації.
Високий рівень охоплення населення вакцинацією формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%.
На жаль, злісні відмовники від вакцинації проти кору все ж таки залишаються, незважаючи на вмовляння та дзвінки медичних працівників. Тому для боротьби за здоров’я дітей необхідно, щоб під’єдналися й відповідальні батьки, адже ліків від кору на сьогодні не існує.