• 29.04.2024

КОМАРІ. Чим небезпечні та як з ними боротись?

Чер 22, 2023

Комарі переносять  найбільшу кількість інфекційних хвороб  на Землі. Щороку від укусів цих комах (точніше, їхніх наслідків) гинуть близько  700 тисяч людей.

Причинами смерті, як правило, стають малярія, лихоманка Денге та  жовта лихоманка. Також комарі здатні передавати збудників  інфекційних захворювань, спільних для тварин і людей (лихоманка Західного Нілу, японський енцефаліт, туляремія, дирофіляріоз, лихоманка Зіка та інші).

У природних осередках  збудники хвороб циркулюють між птахами, ссавцями і комахами. При укусі комарі вводять слину, яка сприяє зниженню згортання крові. Слина може викликати алергічну  реакцію (почервоніння, свербіж, набряк та ін.), а при розчухуванні місця укусу може бути вторинне інфікування.

У поточному році комарі прокинулись раніше та вже з 5 червня почався сезон можливого передавання малярії. Чисельність імаго (дорослих комах) та їх личинок також зросла. Личинки комарів розмножуються не тільки у постійних водоймах, ставках та непроточних частинах річок (з повільною течією), але й у тимчасових водоймах (калюжі, копанки, діжки та інші ємності з водою у приватному секторі або на дачних ділянках.

Існують види комарів, які прекрасно розмножуються у підвалах зі стоячою водою та з легкістю проникають через вентиляційні шахти, навіть на досить високі поверхи.

Як же захистить себе від цієї навали?

Ємності, де зберігається вода більш ніж 10 діб, слід щільно накривати, щоби запобігти потраплянню комарів та їх розмноженню.

Для захисту від укусів достатньо подбати про встановлення  антимоскітних сіток для вікон та дверей у своїх оселях та використовувати  фумігатори.

При перебуванні на відкритому повітрі та у місцях, де багато комарів, рекомендується застосовувати репеленти (препарати, що відлякують комах), які краще наносити на захисний одяг, який максимально закриває тіло.

Що робити, якщо вас усе ж таки вкусив комар?

  1. Промийте ділянку водою з милом, обробіть місце укусу дезінфекційним засобом (спирт, йод, зеленка та ін.) та спеціальними мазями від укусів комарів.
  2. Не розчухуйте місце укусу.
  3. При погіршенні самопочуття не займайтеся самолікуванням та звертайтеся до закладів охорони здоров’я.