• 29.04.2024

Як допомогти дитині адаптуватися у школі?

Вер 1, 2023

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб cпільно з Міністерством охорони здоров'я України надає поради:

Розпочався новий навчальний рік. Батьки відпустили дітей до шкіл. І після тривалого перебування в онлайні, форма навчання офлайн у школі може стати стресовою як для дітей, так і для батьків.

Дистанційна форма навчання протягом тривалого часу без чіткого розуміння переходу на очну форму навчання може призводити до тривожного або й депресивного розладу. Через відсутність живого спілкування та знижену мотивацію до навчання учні й учениці можуть переживати депресивні епізоди, що можуть виглядати як звичайний смуток, але є небезпечними для психічного здоров’я дитини або підлітка.

Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять, як морально та емоційно підготуватися до школи:

  • Встановіть розпорядок дня та дотримуйтеся його. Це допоможе переналаштувати ваш організм на новий режим, взяти під контроль свої щоденні звички та почуватися незалежним від зовнішньої рутини.
  • Включайтеся у різні шкільні процеси, але відчувайте, коли ви вже не в ресурсі. Це круто, коли батьки долучаються до співпраці зі вчителями в межах шкільного процесу, підтримують своїх дітей у їхніх починаннях. Дитина відчуває, що батькам не байдуже і це мотивує її навчатися.
  • Згадайте або вивчіть дорогу до школи, намалюйте/роздрукуйте мапу, пройдіться цим шляхом із дитиною кілька разів.
  • Домовтеся з дитиною, чим ви будете снідати, що покладете із собою в ланчбокс.
  • Запропонуйте дитині перебрати канцтовари, прибрати на столі, розкласти ручки та зошити, поставити лампу.
  • Проведіть ревізію одягу й взуття. Обговоріть із дитиною, що їй хотілося б одягати до школи.
  • Спілкуйтеся відкрито. Візьміть за звичку перший час після повернення до навчання щодня обговорювати те, як ви почуваєтеся, що сталося протягом дня і які плани на завтра. Починайте ваші історії у форматі «Я-повідомлень».

Навіть якщо ви — батьки, не бійтеся сказати вголос про ваше самопочуття. Якщо пригнічений стан у дитини або батьків триває понад два тижні, зверніться до фахівця з психічного здоров’я.

Загалом, стежте за своїм самопочуттям і вчасно реагуйте на зміни у настрої. І насолоджуйтеся осінню!

Якщо протягом минулого року дитина перебувала за кордоном та навчалася в тамтешній школі, то за повернення в український навчальний заклад їй може бути важко адаптуватися до реалій: як впоратися з проблемами читайте за посиланням: http://surl.li/klhev (джерело - МОЗ)