• 29.04.2024

Надія Оперчук: «Дозорний епіднагляд за грипом на Кіровоградщині – на належному рівні»

Вер 1, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук разом із фахівцями національного рівня: лікарями-епідеміологами відділу статистики ДУ "Центру громадського здоров’я МОЗ України" Тетяною Дихановською та Олесею Погорєловою здійснили моніторинговий візит до КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради», КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня», КНП «ЦМЛ №1» та КНП «ЦПМСД №2».

Мета заходу – моніторинг та визначення готовності медичного закладу до епідеміологічного сезону: з грипу та ГРВІ протягом 2023-2024 рр. Вивчали та оцінювали проведену роботу.
Перевіряли лікарів та координаторів щодо визначення понять ГПЗ/ТГРІ, аналізували правильність ведення історій хвороби та документації (журнал реєстрації випадків ГРВІ), наявність необхідних наказів (наказ на призначення координатора), СОПів, наявність та відповідність наборів для забору матеріалів для дослідження та правильність відбору матеріалу від пацієнтів, подальше пакування та транспортування до лабораторій, умови приміщень, у яких відбувається прийом та забір матеріалу хворих.
Згідно зі статистичними даними, у минулому епідсезоні на грип та ГРВІ перехворіла 102 471 особа, що становило 10,9% від усіх мешканців області. Діти до 17 років становили 48,06% (49248 осіб) від загальної кількості, що на 9,1% більше, ніж у минулому епідсезоні (44723). Серед дорослих занедужали 53223 особи.